Gjennom natten har Europas beredskapsetater vært i høy beredskap da det brøt ut brann i en bygning nær Zaporizjzja kjernekraftverk i den ukrainske byen Enerhodar, Europas største av sitt slag.
Brannen skjedde sent fredag 4. mars, og er forårsaket av at russiske tropper skjøt mot kraftverket fra flere sider, ifølge Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba.
En handling som ifølge Ukrainas president Vladymyr Zelensky aldri har blitt sett før i verdenshistorien, selv fra terrorister.
- Ingen annen stat enn Russland har noen gang åpnet ild mot atomkraftverk, sa han i en video lagt ut på Twitter, der han blant annet kalte Russland en «terroriststat».
«Hvis det er en eksplosjon - det er slutten for alle. Slutten for Europa. Evakueringen av Europa,» sa han også i en tale sendt ut i går kveld.
Det sier TV 2.
Rundt klokken 05.20.m. norsk tid bekreftet det ukrainske beredskapsbyrået at det var brann i et øvelsesbygg ved kraftverket, men samtidig meldte de til alles lettelse at brannen var slukket.
Det var imidlertid fortsatt stor bekymring for om utstyr og sikkerhet ved kraftverket hadde lidd av det russiske angrepet, men ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), som har vært i kontakt med Ukraina, ble ikke noe nødvendig utstyr skadet i brannen.
Det har agenturet skrevet på Twitter.
Samtidig har en talsmann for USAs president Joe Biden forsikret at det ikke er noen indikasjoner på forhøyede strålingsnivåer i området rundt kraftverket.
Det russiske angrepet har fått Zelensky til å oppfordre europeiske land til å «iverksette umiddelbare tiltak» for å stoppe det russiske angrepet, og Storbritannias statsminister Boris Johnson har også oppfordret til et krisemøte i FNs sikkerhetsråd for å diskutere situasjonen.
Hvis du vil følge med på utviklingen ved atomkraftverket, som i dag tidelig har blitt bekreftet at er tatt over av russiske tropper, har det danske beredskapsbyrået delt noen lenker på Twitter, der du kan finne kontinuerlige oppdateringer.
Vi trenger imidlertid ikke å bekymre oss for mye, fordi atomkraftverk som den i Zaporizjzja har mye bedre sikkerhet enn for eksempel Tsjernobyl kjernekraftverk, og de moderne anleggene er dermed bygget for å motstå et mindre fly som flyr inn i reaktoren uten at noe alvorlig skjer.
Det sier Bent Lauritzen, seksjonsleder for strålefysikk ved DTU, til Ritzau.