Din livsstil og inntak av ulike matvarer kan ha stor innvirkning på hvor godt immunforsvaret ditt kan beskytte deg mot sykdom - og hvor raskt du gjenoppretter.
I tillegg til søvn, trening og stressreduksjon, kan næringsinnholdet i maten du spiser ha stor innvirkning på hvor godt kroppen din er forberedt på å bekjempe sykdom. Det skriver media Real Simple.
– Et vanlig inntak av frukt, grønnsaker, fullkorn, magert protein, nøtter og frø holder immunforsvaret i gang, slik at det kan beskytte deg når du trenger det mest, sier Margie Saidel, kostholdsekspert og ernæringsfysiolog, til Real Simple.
"Enkelt sagt: dårlige spisevaner kan gjøre deg syk," sa Margie Saidel.
Det er en rekke matvarer og drikkevarer som er svært lave i ernæring, og derfor kan en overforbruk av disse resultere i overvekt, diabetes og andre sykdommer. Ifølge Saidel kan de også skade immunforsvaret ditt og dets evne til å holde deg frisk.
Her er de tre matvarene og drikkene du trenger for å holde tilbake inntaket ditt hvis du vil holde immunforsvaret sterkt.
Brus
Foto: Shutterstock.com
"Sukker- og kullsyreholdige drikker leverer ikke annet enn tomme kalorier fra sukker", sier Saidel.
I tillegg til å bidra til både overvektige og relaterte sykdommer forbundet med et skadet immunsystem, kan et høyt sukkerinntak også øke risikoen for betennelse og redusere evnen til å bekjempe sykdom.
Alkoholiserte drikkevarer
Foto: Shutterstock.com
Et overdreven inntak av alkohol bør alltid unngås. Det faktum at det også kan svekke immunforsvaret ditt er bare en annen blant mange gode grunner til å unngå det.
Margie Saidel sier at for høyt inntak av alkohol kan føre til en nedgang i kroppens evne til å bekjempe sykdom. På samme måte kan det også gjøre deg mer utsatt for lungebetennelse og andre lungesykdommer, langsommere sårheling, samt langsommere helbredelse etter sykdom.
Flere typer frosne måltider
Foto: Shutterstock.com
Få kan benekte at de på et tidspunkt har spist en frossen ferdig tallerken. I en situasjon der du ikke har lang tid til å lage mat, kan dette virke som en god løsning, men dette er ikke tilfelle.
For selv om det er en praktisk løsning i en travel hverdag, er det mange av disse frosne måltidene som er høye i natrium, sukker, mettet fett og raffinert karbohydrat. I tillegg er innholdet av næringsstoffer og fiber ofte til den lave siden.