Koronapandemien og krigen i Ukraina har betydd at de siste årene sannsynligvis ikke vil få en plass blant de lykkeligste årene i verdenshistorien.
Mange mennesker har levd og fortsetter å leve i frykt for sine liv og sikkerhet, for samfunnet og på grunn av stigende inflasjon for sin økonomi og sikkerhetsnett.
Det er imidlertid tilsynelatende ikke nødvendig å ha et stramt budsjett før man kan føle seg upresset.
Ifølge utenlandske medier er flere multimilliardærer også redde for fremtiden.
Du kan lese dette i Douglas Rushkoffs bok Survival of the Richest [ed. Overlevelse av de rikeste], der han forklarer at mange av verdens rikeste mennesker bruker mye av sin rikdom på å forberede seg på samfunnets sammenbrudd eller til og med apokalypsen.
Bygge bunkere og ansette vakter
Rushkoff er «en humanist som skriver om virkningen av digital teknologi på livene våre».
Han foreleser ofte til velstående mennesker, og på en av disse forelesningene til en liten gruppe ekstremt velstående menn fant han ut at de bryr seg om mer enn hvor deres neste milliard vil komme fra.
"De satt rundt et bord og introduserte seg: fem superrike karer [...]," forklarte Rushkoff i sin bok, og forklarte videre at temaet raskt gikk fra aksjer og kryptovaluta til spørsmålet om hvor man har størst sjanse til å overleve klimaendringer og samfunnets sammenbrudd; New Zealand eller Alaska.
«Det ble bare verre derfra», heter det i boken, som deretter lister opp uhyggelige spørsmål de rike mennene diskuterte: «Hvilken er den største trusselen: global oppvarming eller biologisk krigføring? Hvor lenge skal du planlegge å overleve uten hjelp utenfra?
"Hvordan opprettholder jeg kontrollen over sikkerhetsstyrken min etter en hendelse?" spurte en av gutta til og med, og ved en hendelse mente han et "klimakrasj, sosial uro, atomeksplosjon, solstorm, ustoppelig virus eller dataangrep som velter alt."
Ifølge Rushkoff hadde en av milliardærene allerede ansatt «et dusin Navy SEAL [soldater]» for å beskytte ham i bunkeren sin i tilfelle en katastrofe.