I mars var danske Johann Nielsen i kontakt med akuttlegen i den danske regionen midt-Danmark via telefon og video.
Han hadde hatt feber i fem dager og blodig nese.
Akuttlegen så på video i halsen på Johann Nielsen. Hun vurderte at «det høres ut som influensa», rådet ham til å ta smertestillende, vente til neste dag og kontakte fastlegen.
Men i løpet av natten døde 37 år gamle Johann Nielsen av blodforgiftning, og akuttlegens håndtering av videokonsultasjonen møter nå stor kritikk.
- Problemet med videoen er at legen fokuserer på noe spesifikt. Man ser ikke hele bildet, og man kan risikere å overse noen viktige ting, sier Lars Bjerrum, professor i allmennmedisin ved Københavns Universitet.
– Det er klart at hvis han hadde blitt behandlet kort tid etter, ville han hatt en god sjanse til å overleve, sier han.
Johann Nielsens pårørende har klaget til Disiplinærnemnden i helsevesenet på legens håndtering av samtalen. Klagen er nå til behandling.
– Mangelen på utredning og behandling resulterte i at Johann døde natten etter samtalen på grunn av blodforgiftning. En blodforgiftning som burde vært oppdaget og behandlet, heter det i klagen.
Lars Bjerrum anslår at det er flere ting som går galt i den to minutter og ti sekunder lange telefon- og videokonsultasjonen.
Ifølge professoren stiller akuttlegen «revolverspørsmål» og bruker videokonsultasjonen til å bekrefte sine egne antagelser om at det bare er influensa.
Johann Nielsen sier i samtalen at han i tillegg til feber og klassiske influensasymptomer også «blør ut av nesen», men legen overhører dette.
- Fem dager med sammenhengende 39 i temperatur, da er du i en tilstand der du trenger å bli sett og ikke på en video- eller telefonkonsultasjon. Og når du legger til at du har en tendens til å blø, er det alvorlig, sier Lars Bjerrum
Blødning og høy feber er noen av symptomene sett ved blodforgiftning. Det forklarer Nina Weis, overlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Hvidovre sykehus.
"Hvis du ikke har en tendens til neseblod og begynner å blø fra nesen eller andre steder mens du har hatt høy feber i flere dager, må du vurdere om dette kan være en infeksjon," sier hun.
I et skriftlig svar på klagen forklarer akuttlegen at hun la stor vekt på videokonsultasjonen da hun vurderte om Johann Nielsen skulle sees fysisk, og at hun ikke så en pasient som «trengte akutt behandling».
Akuttlegen ønsket ikke å svare på Radio4s spørsmål.