Den australske regjeringen har valgt å kjøpe rettighetene til det aboriginske flagget. Avtalen står på 20 millioner dollar, som er omkring 130 millioner norske kroner. Det skriver Guardian.
Avtalen inkluderer betaling til designer Harold Thomas og tilbakekaller kommersielle lisenser, noe som betyr at flagget nå tilhører alle.
Det aboriginske flagget kan nå reproduseres på klær og varer etter at den føderale regjeringen sikret sin opphavsrett for å løse en komplisert juridisk tvist om bruken av emblemet.
Regjeringen har, som sagt, betalt mer enn $ 20 millioner for å få opphavsretten til flagget, pluss løfting av kommersielle lisenser eid av selskaper som hadde begrenset reproduksjonen av symbolet.
«Ved å oppnå denne avtalen for å løse opphavsrettsproblemer står alle australiere fritt til å vise og bruke flagget til å feire urfolkskultur», sier Ken Wyatt, den føderale ministeren for urfolk australiere.
"Nå som Commonwealth har opphavsrett, tilhører det alle, og ingen kan ta det bort."
Flagget ble designet av Luritja-kunstneren Harold Thomas, og ble først brukt på et nasjonalt rettighetsrally i Adelaide i juli 1971.
Det har vært et viktig symbol for urfolk australiere i flere tiår og blir regelmessig brukt sammen med Australias nasjonale flagg i offisiell og seremoniell kapasitet .
Foto: Shutterstock
Men i motsetning til nasjonalflagget, som Commonwealth har rettighetene til, var aboriginflaggets opphavsrett eid av Thomas selv.
I 2018 ga han enerett til flaggets bruk på klær og media til WAM Clothing, som senere utstedte overtredelsesvarsler til profesjonelle sportskoder og aboriginale ideelle grupper for å reprodusere flagget uten tillatelse.
Kontroverser om denne situasjonen førte til opprettelsen av en parlamentarisk komité om bruk av aboriginsk flagg.
Studiens sluttrapport, utgitt i oktober 2020, snakket om WAM Clothings "tunge hånd - men likevel helt lovlig, tilnærming til å håndheve sine rettigheter."
Dette problemet er nå løst, siden flagget nå er til bruk for alle som kanskje vil bruke det.
– Aboriginflagget vil nå bli forvaltet på samme måte som det australske nasjonalflagget, der bruken er fri, men må presenteres på en respektfull og verdig måte, sier statsminister Scott Morrison.