I vår naboland Danmark sitter over 4000 mennesker hver dag innesperret i de 13 fengslene og 34 arresthusene som ifølge Kriminalomsorgen er spredt over hele landet.
Dette er personer som er dømt til fengsel for alt fra kjøring uten førerkort til drap, eller personer som sitter i varetekt i forbindelse med en pågående straffesak.
De mange fangene legger press på Kriminalomsorgen, og ifølge TV2 er de danske fengslene og arresthusene overfylte, men selv om det er et problem og har vært det i noen år, er det ikke på langt nær så ille i Danmark som i mange andre. steder.
I det afrikanske landet Den demokratiske republikken Kongo, for eksempel, er problemet MYE større. Faktisk er problemet så stort at fanger nå har begynt å slippes ut fra landets største fengsel, selv om de ennå ikke har sonet hele dommen.
Dette er skrevet av flere danske og internasjonale medier; inkludert TV2 og Africa News.
1000 % for mange fanger
I fengselet Makala, som ligger i hovedstaden Kinshasa, er det plass til 1500 innsatte, men i mange år har det vært mange flere. Faktisk er det for tiden 10 ganger så mange fanger som 15 000 menn, kvinner og til og med barn er fengslet i det beryktede fengselet.
Slik har det vært i noen år, men fordi bilder av de groteske forholdene i det overfylte fengselet nylig har lekket ut til omverdenen, har landets justisminister Constant Mutamba nå bestemt seg for å gjøre noe med det.
Derfor har myndighetene i landet begynt å løslate fanger fra fengsel, selv om straffen deres ikke er ferdig.
Lørdag ble de første 421 personene løslatt, og planen er at ytterligere ca. 400 fanger skal løslates neste uke. Faktisk er ca. 400 fanger i uken, inntil antall innsatte i fengselet er nesten halvert. Målet er å frigjøre ca. 7000 fanger, så antallet innsatte i Makale er "bare" 8000.
Fangene som løslates er først og fremst svake og syke fanger og barn. Mange av fangene som løslates sitter også «bare» i varetekt.
Det er nedsatt en kommisjon som har som mål å undersøke hvilke fanger som kan løslates til tross for manglende soning. Selv om myndighetene i landet ikke klart har kunngjort hvilke fanger som skal løslates, tyder det på at de ikke slipper hvem som helst for å få plass.
I tillegg har justisministeren lovet å jobbe for generelt å begrense overbefolkningen i landets fengsler, da problemet ikke bare finnes i hovedstaden.