Mennesker ligner veldig på aper på mange måter. Det er en ting at apene er dyret som ligner mest homo sabiens (mennesker), en annen ting er at vi også har noen vanlige funksjoner atferdsmessig.
Mange har hatt det vanskelig med noen år med koronavirus-nedstengninger. Men hvordan har apene reagert på å være i dyreparker uten gjester?
En ny studie har forsøkt å finne svaret på dette spørsmålet. Studien så på oppførselen til bonobos, sjimpanser, vestlige lavlandet gorillaer og oliven bavianer.
Under nedstengninger brukte apene mer tid på å hvile og være alene, utføre mer seksuell oppførsel og dominans, og spise mindre. Da dyreparkene gjenåpnet, brukte apene igjen mindre tid på å hvile.
Sjimpanser fikk enda mer appetitt. Forskerne fant også ut at olivenbavianer utførte mindre seksuell og dominansatferd da gjestene kom tilbake igjen.
Dr. Samantha Ward, en dyrevelferdsforsker ved Nottingham Trent University's School of Animal, Rural and Environmental Sciences, sa:
– Primater er noen av de mest kognitivt avanserte artene i dyreparker, og samspillet med besøkende er komplekst. En begrensning for å forstå hvordan besøkende kan påvirke dyrs oppførsel i dyreparker og parker, er at dyr sjelden er i nærheten av publikum i lengre perioder, så dette ga oss en unik mulighet.
Samspillet mellom mennesker og dyr og effektene av tilstedeværelsen av dyrehagebesøkende anses å være avgjørende for dyrenes velferd.
Det er vanskelig å si direkte om hvert enkelt dyr reagerte positivt, negativt eller nøytralt på nedstengning, men både sjimpansene og bavianene så ut til å være spesielt stimulert av de besøkendes retur til dyrehagen.
På samme måte kan bonobos og gorillaer, som etter gjenåpning tilbringer mindre tid alene, ses på som en positiv reaksjon. Bonobos, sjimpanser og gorillaer ble observert i Twycross Zoo, Leicestershire, mens bavianer ble overvåket på Knowsley Safari, Merseyside.