Rasistisk dyrehage forblir åpen med nytt navn: Folk betalte for å se svarte mennesker

17/03/2022 09:20

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
I Frankrike er det en fornøyelsespark og dyrehage som har en historie litt utenom det vanlige.

Parken ligger bare noen få kilometer fra den franske byen Nantes nordvest i landet.

Parken har hatt flere forskjellige navn gjennom årene, men i dag kalles den 'Planète Sauvage' [ed. Vild Planet] og tiltrekker seg hvert år noen hundre tusen gjester, som hovedsakelig kommer for å se parkens mange ville afrikanske dyr.

Parken har imidlertid hatt en helt annen hovedattraksjon for bare noen få tiår siden.

Dyrehagen åpnet allerede i 1992 med navnet 'Safari Africain', og i 1994 inngikk den et partnerskap med det franske selskapet 'St. Michel', som laget kjeks og kaker.

Selskapet hadde startet en rekke sjokoladekjeks kalt 'Bamboula' som hadde en maskot - en svart liten gutt som heter 'Bamboula' som bodde i eventyrlandet 'Bombouland'.

Bamboula ble raskt populær blant barna i det søreuropeiske landet, og han fikk derfor sin egen serie varer som nøkkelringer, karakterer og til og med tegneserieskap, og St. Michel foreslo derfor for ledelsen av Safari Africain at de kunne åpne en Bamboula-tur.

Imidlertid elsket parkens administrerende direktør, Dany Laurent, ideen så mye at han valgte å åpne en hel 'Bombouland' hvor du kunne se afrikanske hytter, veier, dyr og... Folk.

Ifølge VICE blir historien om den rasistiske fornøyelsesparken/dyrehagen for tiden  videreført i en dokumentar kalt 'Le village de Bamboula [ed. Bamboulas landsby]' av Yoann de Montgrand og Francois Tchernia, som gjør det for den franske kringkasteren 'France 3 Pays de la Loire'.

Her kan du høre historien om hvordan Laurent var så betatt av ideen om en 'Bombauland' at han reiste til vestkysten av Afrika, hvor han gjorde en seks måneders avtale med en gruppe lokalbefolkningen som ville komme og 'jobbe' i parkens nye 'land'.

Tjuefem personer - inkludert barn - fra Afrika ble transportert til parken i Frankrike for å underholde betalende gjester ved å ta dem med på en tur til det helt stereotypiske "stykke Afrika" parken hadde laget.

«Denne safarien er en drøm som går i oppfyllelse for folk som ønsker å se eksotiske ville neser», fortalte en stor smilende Laurent til pressen på 'Bomboulands' åpningsdag 14. April 1994.

Det afrikanske folket hadde fått i oppgave å bygge sine egne leirhytter i landsbyen Bamboula.

Hyttene var imidlertid ikke bare for dekorasjon, men skulle også tjene som afrikanskes bolig for de neste seks månedene.

Bilder og videoer fra den tiden viser turister i massevis som kjører rett forbi løver, sjiraffer og andre eksotiske dyr for å se og ta bilder av de spennende afrikanerne de tilsynelatende behandler som utstillingsdyr.

Afrikanske arbeidere jobbet også under elendige forhold syv dager i uken med svært få og korte pauser og ble betalt bare en femtedel av en vanlig franskmannslønn på den tiden.

I tillegg fikk mange av dem aldri lov til å forlate parken, og de ble angivelig fratatt passene sine slik at de ikke kunne forlate landet.

Barna i gruppen fikk ikke lov til å gå på skole, og hvis noen av afrikanerne ble syke, ble de ivaretatt av en av parkens veterinærer i stedet for av en ekte lege.

Etter en lang kamp og protest fra menneskerettighetsorganisasjoner og det afrikanske samfunnet i Frankrike, begynte mediene å få interesse for parkens rasistiske måte å gjøre forretninger på, og 16. September 1994 – cirka fem måneder etter åpningen – besøkte en offentlig embedsmann parken for å undersøke annmeldelsene.

Imidlertid hadde parkens administrerende direktør allerede "kvittet seg med" de afrikanske arbeiderne to dager før og sendt dem hjem uten lønn.

Retten fant imidlertid at det viste seg at parken hadde brutt rettighetene til sine ansatte, og Laurent, som døde i en ulykke i 2014, ble ilagt en bot på rundt 6.500 kroner.

Parken fikk imidlertid lov til å forbli åpen, men skiftet navn og la ned 'Bombouland', akkurat som St. Michel fjernet sjokoladekjeksene og maskoten med navnet 'Bamboula'.

Bilder fra "byen" kan ses her.