Dette gjelder blant annet skoprodusenten Ecco, som har blitt boikottet av flere danske butikkkjeder, og eggbrettprodusenten Hartmann, men det gjelder også det store danske selskapet Rockwool.
Selskapet har så mange som fire fabrikker i Russland, som de insisterer på at de ikke vil lukke, og kroneprisen er tilsynelatende bra med det.
Han og klimaminister Dan Jørgensen var her om dagen på besøk på Rockwools hovedkontor i Hedehusene, og her nevnte kronprinsen Rockwool i forhold til krigen i Ukraina, men det var ikke for noe negativt.
Underveis fortalte verten hvordan Rockwool hadde redusert eiendommens energiforbruk da de valgte å renovere bygningene i stedet for å rive dem ned og bygge nye, og dette var en ting som fikk kronprins Frederik til å tenke på krigen i Ukraina.
«Det er et kvantesprang du gjør. Nå med krigen i Ukraina setter den tanker i gang om hvordan du kanskje kan bygge deg opp uten å måtte starte på nytt,» sa han, ifølge sn.dk.
Det kom ikke et ord om kronprinsens mening om Rockwool har tatt den riktige avgjørelsen da de valgte å bli på det russiske markedet.
Vil ikke gi russerne en gave
Rockwool har gjentatte ganger gitt media og publikum svar på hvorfor de holder seg til beslutningen om å opprettholde sin produksjon og salg i Russland.
I en tale til Berlingske sa selskapets administrerende direktør Jens Birgersson: «I Russland har vi en helt lokal virksomhet. Vi har investert milliarder i fabrikker, vi har merkevarer, teknologi, merkevare, trente ansatte, lokal ledelse og en "forsyningskjede" som forsyner fabrikkene med lokalt materiale. Det er ikke en eneste danske involvert i produksjonen.»
Han utdypet: «Derfor er jeg helt sikker på at hvis vi ville stenge ned produksjonen og forlate landet, ville ikke fabrikkene våre få lov til å stå stille. Å forlate Russland ville være et bord for å endre flagget over selskapet fra dansk til russisk og overlevere nøkkelen.»
Birgersson uttalte også at de ville «jukse» Danmark med mye skatteinntekter hvis Rockwool forlater det russiske markedet, ettersom skatter betales i Danmark på inntjening i Russland.
Til Finans har han også forklart følgende:
– I tillegg til de mange milliardene danske kroner som allerede er investert, er det også verdien av selve virksomheten, som også er verdt milliarder fordi vi er de beste i verden til å produsere steinull. Du kan ikke kjøpe fabrikkene våre. De kan bare bygges av oss. De er unike. Å gi dem bort ville være å gi Russland en stor økonomisk fordel i fremtiden.
Rockwools styreleder Thomas Kähler har også forklart følgende til Jyllands-Posten: "Hvis den teknologien ble overtatt av andre - en ny konkurrent eller en eksisterende - så kan den bli en veldig sterk konkurrent."
Rockwools beslutning om å bli i Russland til tross for krigen har imidlertid ikke gått ubemerket hen. I tillegg til den negative dekningen i media har selskapets aksjekurs siden 24. februar falt fra 2610 kroner til 1959 kroner.