Russland skjøt ned passasjerfly og drepte 298 personer: Nå må de straffes

15/03/2022 10:03

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Både Australia og Nederland vil ha Russland til rettssak fordi de har skutt ned et passasjerfly og drept 298 mennesker.

Selv om krigen i Ukraina startet tidlig om morgenen den 24. Februar.

Faktisk, allerede i 2013, brøt det ut voldelige demonstrasjoner i Ukraina da landets daværende president, Viktor Yanukovych, bestemte seg for å inngå en omfattende økonomisk avtale med Russland fordi forhandlingene med EU-tauanunionen hadde brutt sammen.

Beslutningen om å samarbeide tettere med Russland ble motarbeidet av mange ukrainere, noe som førte til voldelige gatekamper som krevde  livene til minst 87 demonstranter og politibetjenter under en voldelig demonstrasjon i Kiev i februar 2014, ifølge Faktalink.

Yanukovych ble deretter opptatt med å flykte til Russland, og en haug med opposisjonsledere tok makten i Ukraina, og utnevnte en midlertidig regjering og en midlertidig president.

Denne nye regjeringen og presidenten ble imidlertid ikke anerkjent av verken Russland eller Ukrainas mange pro-russiske borgere, og spesielt på Krim-halvøya følte mange borgere seg upresset over den nye og pro-EU-rendgingen.

I løpet av en helg i slutten av februar 2014 tok derfor en gruppe tungt bevæpnede soldater saken i egne hender og tok makten på Krim-halvøya, og i slutten av måneden ble det russiske flagget reist over regjeringsbygningen i Krims hovedstad Simferopol.

mars 2014 stemte hele 96,77 prosent av Krim-halvøyas innbyggere for å slutte seg til Russland i et valg som angivelig hadde 80 prosent valgdeltakelse.

En figur som imidlertid kritiseres som upålitelig, ettersom mange proukrainboere angivelig boikottet avstemningen.

Russlands president Vladimir Putin undertegnet imidlertid en avtale 18. mars 2014, der han sa at Krim-halvøya offisielt var en del av Russland.

På den tiden svarte både EU og USA - som de gjør nå - ved å innføre sanksjoner mot Russland.

Annekteringen av Krim-halvøya fikk imidlertid også andre konsekvenser da passasjerflyet MH17 ble skutt ned i juli 2014.

Det skriver DR

Her fløy flyet nær Ukrainas østlige konfliktsone kort tid etter annekteringen av Krim-halvøya, noe som resulterte i at det ble skutt ned og 298 personer om bord omkom.

På den tiden bestemte en internasjonal etterforskning at flyet ble skutt ned med en rakett avfyrt fra en russisk base nær den ukrainske grensen.

En påstand som Russland avviste på den tiden, som de fortsetter å gjøre som de benekter å være skyldig i skytingen.

Nå har imidlertid både Australia og Nederland, ifølge DR, kunngjort at de vil ha Russland til en rettssak, slik at nedturen av flyet kan få konsekvenser for landet.

De to landene har dermed bedt Den internasjonale luftfartsorganisasjonen (ICAO), en FN-organisasjon, om å starte rettssaker mot Russland.