Som vaktmester opplever man litt av hvert.
Uansett hvilken eiendom man bestyrer, kan det være mye å skulle holde styr på både plenklipping, vaskemaskinene i kjelleren, eventuelle lekkasjer og selvfølgelig sikre at det ikke kommer skadedyr inn på eiendommen.
Det var nettopp det en vaktmester i en eiendom i Göteborg i Sverige ville forsikre seg om, da han sjekket rottefellene.
Der ventet det dog et dyr som virkelig tok pusten fra vaktmesteren. For i en av fellene satt det en krabat av en rotte, som vaktmesteren og de fleste andre mennesker sannsynligvis aldri har sett maken til, skriver Aftonbladet.
Den enorme gnageren har fått stor oppmerksomhet på sosiale medier, hvor mange har reagert med skrekk og gru over tanken på en så stor rotte.
Men rotteeksperten og biologen Jan Jungerstam fra det svenske skadedyrsfirmaet Anticimex, mener at det slett ikke er snakk om en rotte, men en helt annen type gnager.
Her holder den overraskede vaktmesteren den enorme gnageren frem. Foto: privat
- Jeg tror det er snakk om usedvanlig stor vånd (også kalt vannrotte eller jordrotte, red.) Hvis man ser på hodet, så er nesa for avstumpet til å være en rotte, forteller rotteeksperten til avisen.
Vånden anses ikke som skadedyr, og holder til i naturen hvor den gjerne lever under bakken i våtområder.
De har ødelagt mange gressplener for hageeiere opp gjennom tiden, hvor den lille gnageren etterlater en perlerekke av jordhauger som en muldvarp. Vånden er en planteeter, og næringen består hovedsakelig av planterøtter, rotknoller, blader, stengler, frø, grønnsaker og frukt. Vånden hamstrer mat som den gjemmer i egne matlagre nede i gangene i bakken.
Det er et dyr som er helt vanlig å finne i naturen, og som ikke gjør noe skade på mennesker, er vurderingen fra Jan Jungerstam til Aftonbladet.
En normal vånd veier mellom 250 og 300 gram og måler mellom 12 til 20 centimeter.
Eksperten mener at det var en stor vånd i stedet for en rotte. Foto: Shutterstock
I så fall har vaktmesteren fanget et gigantisk eksemplar, som har en noe mer voldsom kampvekt.
Akkurat hvor stor vånden var melder ikke historien noe om, men det virker som dyret var så stort at fellen knapt gapte over overkroppen.