William og Kate ble møtt av sinte folkemengder: "Si unnskyld!"

25/03/2022 10:05

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Den britiske prins William og Kate fikk en litt annen velkomst enn de sannsynligvis forventet da de besøkte Jamaica her om dagen i forbindelse med landets 60-årsjubileum for deres uavhengighet.

Innbyggerne i den tidligere britiske kolonien sto klare med skilt og sinte rop da det kongelige paret gikk av flyet.

Skiltene lyder blant annet ifølge Ladbible: «Si unnskyld!» og «Beklager nå!»

De mange protestene oppsto som følge av et åpent brev, som ble sendt til kongeparet før ankomst.

Brevet ble signert av 100 jamaicanske ledere, og det sto:

"Vi ser ingen grunn til å feire 70-årsjubileet for bestemors tur til den britiske tronen fordi hennes lederskap [...] har videreført den største menneskerettighetstragedien i menneskehetens historie."

Brevet fortsatte: "Du som en dag kan lede det britiske monarkiet, er direkte begunstigede av rikdommen som kongefamilien har samlet gjennom århundrene, inkludert det som stammer fra den menneskelige handel og slaveri av afrikanere."

Brevet, skrevet av Advocates Network Jamaica, ba det britiske monarkiet om å «gjøre om» sitt forhold til det jamaicanske folket.

I tillegg ble det krevd en unnskyldning for «utnyttelsen av det innfødte jamaicanske folket, den transatlantiske smuglingen av afrikanere, slaveri av afrikanere, inngåelse av avtaler og kolonisering».

Akkurat som brevet sa at det jamaicanske folket ønsket å starte en "helbredende, tilgivende, forsonende og kompenserende prosess."

Brevet kritiserte også den tidligere britiske statsministeren David Camerons nedlatende, «smertefulle og støtende» uttalelse i 2015, og sa at det jamaicanske folket burde «gå videre» etter sin tragiske historie, samtidig som de hyllet tidligere britiske ledere for å ha avsluttet «slaveriets grusomheter».

Jamaica ble kolonisert av Storbritannia i 1655, og det tok ikke lang tid før britene utnyttet de innfødte og brukte dem som slaver, akkurat som rundt 600 000 afrikanske slaver ble transportert til Jamaica for å jobbe som slaver under elendige forhold.

I 1962 ble landet uavhengig, men Storbritannias dronning, Elizabeth II, forblir statsoverhode.

Imidlertid har flere innbyggere i landet begynt å kreve at landet blir en uavhengig republikk med sin egen statsoverhode, og den ideen har bare blitt forsterket av det faktum at Barbados fjernet Elizabeth II som statsoverhode i november i fjor.