Når man er ung, er det ikke spesielt populært å henge med foreldrene sine.
Først når man når en viss alder, begynner de fleste å sette ordentlig pris på foreldrenes eller besteforeldrenes selskap, og det er en utrolig viktig egenskap. Det viser et forskningsstudie fra University of California.
Ifølge studiet gjør du mer enn klokt i å invitere moren din på middag eller besøke din gamle bestemor på pleiehjemmet – i hvert fall hvis du vil nyte selskapet deres. Det skriver Townandcountrymag.com.
Forskerne fra San Francisco kom frem til at ensomhet ofte leder til tidlig død, mens personer som er omgitt av andre mennesker ofte lever lengere.
I studiet fulgte forskerne 1.600 frivillige voksne forsøkspersoner med en gjennomsnittsalder på 71 år. De fant ut – på tross av sosial status og fysisk helse – at dødsraten allikevel var høyere hos de personene som var mest ensomme.
Rundt 23 prosent av de ‘ensomme’ forsøkspersoner døde innen seks år etter studiet var påbegynt. Omvendt var det kun 14 prosent av de forsøkspersonene som nøt godt av familie og venners selskap, som døde innenfor den seksårige perioden.
- Det er et behov vi har hele livet - andre mennesker som kjenner oss, sette pris på oss og som gir oss glede. Det behovet forsvinner aldri, forklarer Barbara Moscowitz, som er en av forskerne bak studiet.
Derfor fastslår forskerne at jo mere tid vi bruker med våre eldre familiemedlemmer, jo lengere tid kan de muligens ha igjen sammen med oss.
Ifølge en rekke andre forskere er det spesielt eldre mennesker som har behov for å sosialisere. Også i den grad at de er langt mer villige enn unge mennesker til å gå på kompromiss med bekjentes feil og mangler, så lenge det sosiale behovet blir dekket. Et valg som bunner i en ubevisst overlevelsesmekanisme. Det forklarer Rosemary Blieszner, som er professor på Virginia Tech.
- De (eldre mennesker, red.) er i forhold til yngre voksne, relativt tolerante når det kommer til venners ufullkommenheter. Man har gjort seg flere erfaringer med forskjellige vennskap når man blir gammel. Man vet hva som er - og ikke er - verdt å krangle om, forklarer hun.
Rosemary Blieszner stiller seg derfor bak tidligere studiet, og forklarer at det ikke bare er viktig å besøke og invitere de over, Det er like viktig å oppmuntre dem til å fastholde eller skape nye vennskap eller relasjoner.
På den måten kan vi håpe vi har de gamle rundt oss i flere år fremover.
Les også: Så er det avgjort: Den yngste av barna i søskenflokken er foreldrenes favoritt