Hvis du trenger en unnskyldning for å spise en hel haug med varme pannekaker, så får du den av oss nå.
Pannekakedagen er en høytid vi ofte glemmer å feire, men det er god grunn til å gi den hyggelige tradisjonen nytt liv, som alltid faller på den første tirsdagen etter fastelavn - for den går rett og slett bare ut på å spise uvanlig mange pannekaker.
Pannekakedagen er en hyggelig, kristen tradisjon fra gammel tid, også kjent som 'hvit tirsdag'.
I gamle dager var formålet med dagen at kjøkkenet skulle tømmes for ferske råvarer som ikke kunne holde seg under 40 dagers faste frem til påske - for eksempel melk, smør og egg. Akkurat de ingrediensene som brukes til å lage pannekaker - og som er hvite. Derav navnet 'hvit tirsdag'.
Fasten er ikke vanlig i Norge lengre, men hvem har vel ikke behov for en god grunn til å spise latterlig mange lune pannekaker med sukker og syltetøy eller is?
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er februar, himmelen er grålig, det er bikkjekaldt og alle ligger syke med rennende nese og feber - pannekaker er den eneste løsningen.
Selv om vi har vært sløve til å opprettholde tradisjonen i Norge, er pannekakedagen fortsatt en populær høytid i land som Storbritannia, Australia og USA samt i katolske land.
I den lille engelske byen Olney markeres dagen med det årlige pannekakeløpet som har funnet sted siden 1445.