En eventyrlig barndomsutflukt under gulvplankene i Edøy kirke i 1964 førte til et utrolig funn for Jan Gunnar Fugelsnes og broren – et funn som ikke ble offentliggjort før seks tiår senere.
Guttene, drevet av barnlig nysgjerrighet og jakten på skatter, oppdaget 14 sølvmyntverk, gjemt under kirken, som en gang hadde tjent som et lager for ammunisjon av nazistene under andre verdenskrig:
– Vi var bare barn på skattejakt under kirken, vi skjønte ikke hvor sjeldne myntene var, forklarte Jan Gunnar Fugelsnes, ifølge foxnews.com, og fortsatte:
– I tillegg fant vi tre beslag, en ravperle og ni nåler den dagen.
Myntene som ble funnet, omhyggelig gjemt i en gul Kodak-skyveskuff, har ligget urørt frem til høsten 2023, da han valgte å bringe dem frem i lyset. Forskere ved Linköpings universitet har fastslått at noen av disse myntene dateres tilbake til det 13. århundre, under kong Magnus VIs regjeringstid.
Men det stopper ikke her.
En nyere mynt hører til Christian I, som styrte Norge fra 1450 til 1481.
Arkeologer spekulerer i at myntene og tilhørende gjenstander, som inkluderer tre beslag, en ravperle og ni nåler, muligens stammer fra en gravhaug som ligger under kirkegulvet i middelalderen, omtrent mellom 1200-1300.
Funnene, som beskrives som «utrolig sjeldne» av fylkesarkeolog Carl-Fredrik Wahr-Hansen Vemmestad, kaster lys over middelalderlivet i Edøy.
At disse myntene nå regnes som norsk statseiendom etter kulturminneloven, understreker viktigheten av å bevare slike historiske gjenstander:
– Vi er veldig glade for at Jan Gunnar lot oss overta disse myntene slik at de kan bevares trygt og sikres for fremtiden, sier Carl-Fredrik Wahr-Hansen Vemmestad.