To tenåringer fant diamanter til en verdi av 68,3 millioner kroner: Dette er hvor mye penger de fikk hver

01/06/2024 10:18

Sofie

Viralt
Foto: Shutterstock
Diamanten røk ikke på det svarte markedet.

I 2017 vakte oppdagelsen av en 709 karat diamant i Sierra Leone betydelig oppmerksomhet.

Men det var ikke før syv år senere at BBC delte historien om to ungdommer som fant denne uvurderlige perlen, bare for å motta en brøkdel av formuen den brakte inn, rapporterer Ouest-france.

Under en auksjon i New York ble diamanten, den 13. største i verden, solgt for 6,53 millioner dollar (ca. 68,3 millioner kroner, red.) til den britiske gullsmeden og milliardæren Laurence Graff.

Til tross for optimistiske uttalelser om at salget ville være til fordel for Sierra Leoneans, har de to unge oppdagelsesreisende, Komba Johnbull og Andrew Saffea, nå en bittersøt historie.

Da 16 år gamle og ansatt som "gravere" i en gruve, oppdaget de diamanten i Koyadu. Uten lønn, men med mat og materialer til familiene deres, var livene deres preget av hardt arbeid inntil oppdagelsen av diamanter forandret alt.

Gruvens eier, pastor Momoh, valgte å ta diamanten til myndighetene i stedet for det svarte markedet. Avtalen sikret en fordeling av inntektene, der de to tenåringene hver fikk rundt 67.000 euro (763.000 kroner, red.), en formue i et land der gjennomsnittsinntekten er 5 dollar (ca. 52 kroner, red.) om dagen.

Komba Johnbull investerte pengene sine i et hus i Freetown, mens Andrew Saffea drømte om å studere i Canada. Dessverre mislyktes planene hennes, og hun jobber nå i en stall i et annet land.

Komba Johnbull bor nå i Freetown, lager aluminiumsvinduer og innrømmer at han kunne ha brukt pengene sine bedre.

Pastor Momoh har sett en markant forbedring i livet sitt, ved å bygge en skole og donere betydelige beløp til lokalsamfunnet. I Koyadu er det også bygget en ny skole, men løfter om forbedret infrastruktur er ennå ikke oppfylt.

Historien om den såkalte fredsdiamanten er en fortelling om store forventninger og knuste drømmer, samt hvordan en enkelt oppdagelse kan endre skjebner – på godt og vondt.

Læs også:

Fem mobiltelefoner som er verdt en formue Har du fortsatt gamle mobiltelefoner liggende hjemme? Blant dem kan det være et ekte samleobjekt, som er verdt mye penger.