Dokumentarserie avslører vill hemmelighet om delfiner

20/07/2021 10:14

Emma

Vitenskap
En dokumentarserie fanget noen veldig spesielle klipp, og gjorde nye funn som har forsterket mange forskere i deres teorier.

Delfiner blir generelt sett på som en av de mest intelligente artene i dyreriket - og etter å ha sett videoklipp fra en dokumentarserie, mener eksperter delfiner er intelligente og kreative nok til å finne en måte å bli "høy" - skriver Independent.

I ekstraordinære scener, filmet for en dokumentarserie, blir en gruppe unge delfiner sett i det de forsiktig beveger seg rundt, og prøver å forstyrre en bestemt type ballfisk.

Det høres ikke spesielt imponerende ut ved første øyekast, men det som er spesielt er at denne typen ballfisk, hvis den blir provosert, frigjør et nervetoksin, og delfinene er godt klar over dette - forskere tror absolutt det.

Selv om store doser av toksinet kan være dødelig, er det i små mengder av stoffet kjent for å produsere en narkotisk effekt, og delfinene ser ut til å ha funnet ut hvordan man får fisken til å frigjøre akkurat riktig mengde.

Tygge delfinene forsiktig på fisken, og de slipper den til og med mellom hverandre før de går inn i det som ser ut til å være en trance-lignende tilstand.

Den ekstremt fascinerende oppførselen ble fanget på kamera av menneskene bak dokumentarserien 'Dolphins: Spy in the Pod', en serie produsert for BBC One av den prisbelønte dyrelivsdokumentarfilmskaperen John Downer.

Rob Pilley, en zoolog som også jobbet som produsent i serien, sa:

"Dette var et tilfelle av unge delfiner som bevisst eksperimenterte med noe vi vet er berusende,"

Zoologen legger til at det er bemerkelsesverdig hvordan delfinene har intelligens til å dele ballfisken mellom dem. Han mener at delfinene uten tvil er klar over hva de gjør, og at hensikten med den merkelige handlingen er å bli høy.

– Etter å ha tygget forsiktig på ballfisken og overlevert den, begynte de å oppføre seg noe rart og henge rundt med nesen på overflaten, som om de var fascinert av sin egen refleksjon, sier Pilley og fortsetter:

" Det minnet oss om den galskapen for noen år siden da folk begynte å slikke padder for å få en effekt, spesielt måten de hang der i en forbauset tilstand etterpå. Det var det mest uvanlige å se.

Dokumentarskaperne brukte spionkameraer gjemt i falske skilpadder, fisk og blekksprut for å filme 900 timer med opptak som viste delfiner i sine naturlige omgivelser.

I dokumentaren sa Downer: "Spionskapningene ble designet for å infiltrere delfinenes skjulte liv ved å se ut som sjødyrene en delfin kan møte i hverdagen."

Det er det siste i en lang rekke dyreliv dokumentarer laget av Downer, som bruker lignende spionkamera teknikker. På samme måte har Downer produsert serien 'Penguins: Spy in the Huddle', 'Elephants: Spy in the Herd' og 'Lions: Spy in the Den', som alle har gitt unik innsikt i dyrenes liv, takket være John Downers spionstrategier.