Både Arktis og spesielt Antarktis er kjent som områder med ekstrem kulde, store mengder snø og is, og ikke mange dager med plussgrader.
Faktisk har Vostok målestasjon i Antarktis ikke målt høyere enn -30 grader på de ca. 65 årene temperaturen er registrert, og flere forskere fikk derfor noe av et sjokk da temperaturene steg dramatisk flere steder i forrige uke.
De bekymringsfulle høye temperaturene ble først rapportert av Maximilliano Herrera, som overvåker ekstreme temperaturer rundt om i verden på daglig basis.
Han delte et innlegg med et varmekart over verden på Twitter fredag 18. mars, der han skrev at «ekstraordinære» og «historiske» temperaturer var målt i Antarktis.
Temperaturene, for eksempel, treffer -17,7 grader på Vostok målestasjon, noe som kan høres kaldt ut, men det er faktisk nesten 15 grader varmere enn den forrige varmerekorden og langt varmere enn gjennomsnittstemperaturen.
Denne målingen er bekreftet av Stefano Di Battista, klimaforsker i Antarktis, og han har også bekreftet at det er den høyeste målingen på 65 år at de har målt temperaturer i Vostok.
– I omtrent 65 år, i Vostok mellom mars og oktober, har vi aldri observert verdier over -30 grader, sier han tilThe Washington Post.
I tillegg er det også flere andre målestasjoner i Antarktis, som har registrert uvanlige og bekymringsfullt høye temperaturer.
Den kystbaserte Terre Nova-basen har målt temperaturer over frysepunktet ved 7 grader, og Concordia-stasjonen, som ligger i en høyde av tre kilometer, har målt -12,2 grader, som er hele 40 grader høyere enn den normale gjennomsnittstemperaturen i området.
De høye temperaturene i Antarktis, som varte i omtrent tre dager, er enda mer bekymringsfulle, ettersom forskere fra National Center for Snow and Ice Data i Boulder, Colorado i USA også registrerte urovekkende høye temperaturer i Arktis på den andre siden av jorden.
Fredag ble det målt en temperatur som var 3,3 grader varmere enn i gjennomsnitt i perioden 1979-2000.
I en tale til Associated Press sa isforsker Walt Meier om sine bekymringer: «De har snudd sesonger. Du ser ikke at både Nord og Sør smelter samtidig. Det er helt klart en uvanlig sak. Det er ganske bemerkelsesverdig."
Matthew Lazzara, en meteorolog fra University of Wisconsin som har registrert en måling i Øst-Antarktis på -10 grader, selv om gjennomsnittet vanligvis er -43, har også uttalt at det er "ikke et godt tegn når du ser noe slikt skje."
– Det er en temperatur man ser i januar, ikke mars. Januar er sommer der. Det er dramatisk, sier han.