Lidelsen 'misophonia' betyr 'hat til lyd' direkte oversatt til norsk, hvilket vil si at man ikke takler å høre andre for eksempel smatte, knaske eller klikke opp og ned med en kulepenn.
Selv om fler av oss kjenner oss igjen i denne irritasjonen, kan den for enkelte mennesker bli så stor at den resulterer i ekstreme reaksjoner – for eksempel voldelig atferd.
Ny forskning fra Newcastle University i England hevder nå at misofoni rett og slett kan karakteriseres som en sykdom i hjernen, skriver den engelske avisen Daily Mail.
Forskerne oppdaget en forskjell i frontallappen i hjernen hos mennesker som lider av misofoni når de blir utsatt får såkalte 'trigger-lyder' som tygging eller smatting, hvilket antyder at det er en reell tilstand. Disse menneskene opplevde å også økt hjerterytme og begynte å svette.
Det har tidligere vært stor uenighet om misofoni faktisk kan karakteriseres som en sykdom eller ei. De nye resultatene gir nå håp for de som lider av sykdommen.
Misofoni kan blant annet behandles med kognitiv atferdsterapi, hvor man får hjelp til å omstrukturere tankene sine slik at de negative tankene som er forbundet med lydene reduseres.
Les også: Nytt studie: Gin-drikkere er mer sexy