En fersk studie av mumier fra ulike deler av verden har avslørt at blodpropp og hjerte- og karsykdommer rammet mennesker for tusenvis av år siden, noe som utfordrer forestillingen om at disse tilstandene først og fremst er en konsekvens av moderne livsstil.
Et internasjonalt team av forskere undersøkte 237 mumier fra seks forskjellige regioner, som spenner over 4000 år fra det gamle Egypt til 1800-tallet.
CT-skanninger av mumienes vev avslørte at 89 av dem, nesten to av fem, hadde spor av åreforkalkning, en tilstand som ofte går foran blodpropp.
Interessant nok er denne frekvensen av aterosklerose høyere enn dagens utbredelse.
En studie fra 2020 publisert i The Lancet fant at omtrent 27 % av den globale befolkningen i alderen 30 til 79 år har aterosklerose.
Det er imidlertid viktig å merke seg at mumifisering vanligvis var forbeholdt samfunnets elite, noe som betyr at disse mumiene kanskje ikke representerer den generelle befolkningen i sin tid.
Forskerne konkluderte med at risikoen for åreforkalkning er innebygd i menneskelig genetikk og ikke bare er et resultat av moderne livsstil.
Denne genetiske disposisjonen spenner over ulike tidsepoker, kulturer og kjønn, med andelen mumier som viser forkalkede årer som er like høy blant menn og kvinner fra ulike kulturer.