Ikke bare farlig for mennesker: Kaldt vær kan være dødelig for katten din

26/12/2023 13:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er 5 tips du bør følge i løpet av vinteren.

Mange tror at katter lett kan overleve utendørs uansett vær, men dette er ikke nødvendigvis tilfelle.

Selv om mange katter liker å gå ute i kulde, snø og mørke, kan det være farlig og i noen tilfeller til og med livsfarlig.

Hypotermi, urinveisinfeksjoner og frostskader på poter, hale og ører er de vanligste skadene som sees hos katter om vinteren.

Det er greit å slippe katten ut om vinteren, selv i kuldegrader – dog bør katteeiere holde et ekstra øye med sin pelskledde venn i vintermånedene.

Har du sluppet katten ute, er det viktig at den kan finne ly for snø, regn og vind for å unngå frostskader. Ifølge Agria Dyreforsikring kan katter som ikke har mulighet til å komme inn og varme seg jevnlig få frostskader i ører, halespisser og poter.

Derfor bør du ikke la katten stå ute hele dagen uten mulighet til å komme inn, mens du er på jobb, eller over natten.

Unge eller syke katter er spesielt utsatt

Mange katter har tynn pels, og det våte vinterværet er spesielt farlig for dem da de sliter med å generere nok kroppsvarme til å tørke pelsen.

Syke katter med tilstander som diabetes, nyresykdom eller svake hjerter er spesielt sårbare om vinteren, da de sliter med å regulere kroppstemperaturen. Det samme problemet rammer kattunger og unge katter, noe som gjør dem mer sårbare.

Skap et koselig sted i garasjen

Hvis katten ikke har katteluke eller en kattedør slik at den kommer seg inn når du ikke er hjemme, skap et varmt sted utenfor huset. Plasser for eksempel en kurv med tepper eller en isoporboks med halm i garasjen eller lignende. Dette gir katten et varmt sted å oppholde seg mens den venter på å få komme inn.

Kurven skal ligge i ly og ikke plasseres direkte på bakken, men litt høyere, for eksempel på en pall eller boks.

Ikke gni katten varm

Hvis katten din har vært ute i kaldt vær i lang tid og du mistenker at den har frostskader, må du ikke gni de berørte kroppsdelene.

Katten skal varme opp i sitt eget tempo i romtemperatur – gjerne under et teppe. Svært unge katter kan varmes ved å holde dem under genseren. Kontakt veterinæren dersom kattens allmenntilstand er påvirket.

5 vintertips til katteeiere

Det trenger ikke være hard frost og snø før en katt kan fryse. Selv katter med mye pels kan føle kulden hvis de blir våte eller er ute lenge.

Derfor bør du som katteeier alltid være klar over disse forholdsreglene. På denne måten kan vinteren bli trygg og god for både katten og katteeieren.

  1. Vær forsiktig så du ikke slipper katten ut når det regner, blåser eller snør.

  2. Sjekk ører, poter, nese og halespisser for frostskader.

  3. Smør katteluken – så er du sikker på at katten kan komme inn når du ikke er hjemme.

  4. Lag en koselig uteplass for katten.

  5. Gi om mulig mat med ekstra kalorier om vinteren hvis katten din er mye ute – spør veterinæren om råd.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.