Forskning har undersøkt om hvitvin er sunnere enn rødvin, spesielt med fokus på hvordan de to vinstilene påvirker risikoen for kreft. En grundig analyse av 42 studier viste ingen signifikant forskjell mellom rødvin og hvitvin når det gjelder kreftrisiko, skriver Meneer Faes.
Vin har lenge vært et kontroversielt tema i forhold til helse, med både fordeler og risiko på spill. Som andre alkoholholdige drikker er overdreven vinforbruk knyttet til helseproblemer som leverskader og kreft.
Samtidig inneholder vin også stoffer som kan ha gunstige effekter på helsen, men de potensielle fordelene oppveier ikke nødvendigvis de tilhørende risikoene.
Den siste forskningen undersøkte om rødvin kunne ha helsemessige fordeler sammenlignet med hvitvin, spesielt i forhold til kreftrisiko. Resultatene viste at det ikke var noen signifikant forskjell mellom de to vintypene når det gjaldt den totale risikoen for kreft.
En interessant oppdagelse var imidlertid at personer som drakk hvitvin hadde 22 % høyere risiko for hudkreft enn de som drakk rødvin. Årsaken til denne forskjellen kunne ikke forklares, men forskerne spekulerte i at det kan være fordi folk som drikker hvitvin kan være mer utsatt for aktiviteter som soling, som øker risikoen for hudkreft.
Selv om det ikke ble funnet noen klar sammenheng mellom vinforbruk og kreft, understreker forskerne at det er viktig å være klar over den potensielle risikoen ved alkohol.
Vinforbruk er ofte forbundet med høyere sosioøkonomiske forhold, noe som kan resultere i sunnere livsstilsvalg som bedre kosthold og trening. Dette kan være en faktor som motvirker de kreftfremkallende effektene av alkohol i vin.
Samlet sett bør forbrukere være klar over at selv om vin kan ha visse helsemessige fordeler, er det fortsatt forbundet med risikoer som bør vurderes.