Den 27. februar 1925 sendte Thor Bjørklund inn patentsøknaden som skulle revolusjonere frokostbordet. I dag feirer ostehøvelen 100 år.
Møbelsnekkeren Thor Bjørklund ble født i Lillehammer i 1889. Han irriterte seg ofte over at andre skar skjevt av osten, og han hadde et ønske om å få osten til å vare lenger.
Idéen til hvordan han skulle løse disse problemene fikk han i sitt eget snekkerverksted.
Den 27. februar 1925 leverte han inn en patentsøknad under beskrivelsen "Kniv til skjæring av ost".
Det skulle endre måten hele Norge skjærer ost på, selv 100 år senere.
Smart teknisk løsning
"Thor Bjørklund fant en teknisk løsning på et problem mange nordmenn hadde. Det er ofte slik at irritasjon fører til innovasjon, og at disse oppfinnelsene blir nyttige for andre. Den typen behovsdrevet innovasjon trenger vi fortsatt i dag", sier patentoveringeniør i Patentstyret, Elen Margrethe Brendeford.
Det har blitt laget over 60 millioner ostehøvler i Norge siden starten. I dag finnes ostehøvelen i nær sagt ethvert norsk hjem, og eksporteres til land over hele verden.
Men selv om vi alle har en hjemme, og bruker den ofte, visste du kanskje ikke disse fem fakta om redskapet?

Fotp: Opplandsarkivet Maihaugen/Patentstyret
1. Inspirert av snekkerhøvelen
Møbelsnekkeren Thor Bjørklund hadde nok ikke sett for seg at kjøkkenredskapet hans skulle bli en norsk klassiker.
Han tok utgangspunkt i snekkerhøvelen, og med noen justeringer fikk han et redskap som kunne skjære jevne, tynne skiver av ost.
Perfekt for å få osten til å vare lenger – og for å unngå brutale knivkutt i gulosten.
2. En verdenssuksess – men nordmenn elsker den mest
Selv om ostehøvelen eksporteres til en rekke land, er det ingen tvil om at den står sterkest i Norge.
I mange andre land skjærer folk fortsatt ost med kniv (skrekk og gru!).
Faktisk er det mange utlendinger som først stifter bekjentskap med ostehøvelen på besøk i norske hjem – og blir umiddelbart fascinert.
3. Ostehøvelen kan brukes til mer enn ost
Joda, den er skapt for ost, men det stopper ikke kreative nordmenn.
Folk bruker ostehøvelen til å skjære tynne skiver av agurk, smør, sjokolade og til og med poteter for å lage hjemmelaget chips.
Enkelte har også forsøkt seg på barbering med ostehøvel (ikke anbefalt!).
4. Ostehøvelkrigen – plast mot metall
Den klassiske ostehøvelen er laget i metall, men på 1990-tallet kom plastvarianten på banen.
Dette skapte nesten en liten ostehøvelkrig mellom dem som sverget til den klassiske varianten og de som foretrakk den moderne plastutgaven.
Fortsatt er det et hett diskusjonstema i enkelte husholdninger!
5. Et symbol på norsk nøkternhet
Ostehøvelen er mer enn bare et kjøkkenredskap – den er også et symbol på norsk nøysomhet. Tynne skiver = osten varer lenger = mindre matsvinn.
Med andre ord: En oppfinnelse helt i tråd med den norske mentaliteten om måtehold og smart ressursbruk.
Så neste gang du skjærer en perfekt skive brunost, send en takknemlig tanke til Thor Bjørklund.
Uten ham hadde norske frokostbord vært både mindre effektive og langt mer skjeve!