Dyrepark gir svaret på spørsmålet som mange har stilt seg

31/07/2024 11:00

Christina Amundsen

Dyr
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Når den norske sommeren viser seg fra sin varmeste side med temperaturer over 25 grader, takler vi mennesker varmen ved å svette.

Når svette fordamper fra huden vår, kjøler den oss ned. 

Men hva gjør dyrene i dyrehagene i sommervarmen? Ja, akkurat som oss har de naturlige måter å bli kvitt varmen på.

For eksempel elefanten. Den har ingen svettekjertler, så når den blir for varm finner den en annen måte å kjøle seg ned på. Det gjør den blant annet ved å vifte med de store ørene.

Blodårene sitter veldig langt i ørene, og når elefanten vifter med dem, avkjøles blodet i venene, hvoretter det sprer seg til resten av kroppen. Elefanten kan også regulere hvor mye blod den sender ut til ørene avhengig av hvor varmt det er.

Spesielt den afrikanske elefanten har store ører, på en voksen elefant er de opptil 2 meter lange og 1,5 meter brede, og så minner de om Afrika i formen.

Ørene til den indiske elefanten - de i København Zoo - er betydelig mindre, men ligner på den annen side India i formen.

Dette skriver dyreparken selv i en pressemelding .

Hjelper dyrene

Men selv om naturen har forberedt dyrene i ZOO for varme sommerdager, lover Havens sjefsveterinær, Carsten Grøndahl, at det også står 'hjelp' klar fra dyrepasserne når temperaturene kommer snikende.

— Men la meg først understreke at de aller fleste av dyrene våre godt kan takle en vanlig dansk sommerdag, sier Carsten Grøndahl.

"De dyrene som kan ha litt problemer hvis det blir veldig varmt er de fra nordområdene, moskusene og reinen for eksempel. Men de vil alltid ha tilgang på vann, enten å bade i, eller vi kan installere en sprinkler, kan de gå under og selv om vannet de kan bade i kan være over 30 grader, vil det fortsatt avkjøles fordi vannet er kaldere enn kroppstemperaturen, og avkjøles når det fordamper.

"Men generelt blir dyrene vant til klimaet de lever i. En av isbjørnene våre kom hit fra Sicilia, hvor den aldri hadde opplevd temperaturer under 20 grader. Da den kom til København i en kald november, frøs den i hjel. , og vi snakket faktisk om å legge varme på Men hun ble vant til sin nye hverdag, så man må si at dyrene klarer det nesten alltid selv, avslutter Carsten Grøndahl.

Flodhest har sin egen "solkrem"

Dette gjelder også flodhest som lever i Afrika.

Man skulle ellers tro at den ikke hadde problemer med varmen, den tilbringer opptil 16 timer daglig under vann, hvor den ligger og avkjøler seg, mens kun øyne, ører og nesebor er over vann.

Men den må på land innimellom, og selv om flodhest foretrekker å bare gå på land om natten, kommer den også opp av vannet om dagen, og da blir dens sarte hud utsatt for solen.

Heldigvis har naturen utstyrt flodhesten med et Kinder-egg av solbeskyttelse som, i tillegg til å regulere dyrets kroppstemperatur, kan gjøre totalt tre ting: Flodhest er stort sett helt skallet og har ingen svettekjertler, men gjennom porene i huden skiller den ut en naturlig væske som ser ut som en krysning mellom blod og svette.

Væsken inneholder to forskjellige sure pigmenter som hemmer veksten av sykdomsfremkallende bakterier.

Samtidig absorberer de solens ultrafiolette stråler, noe som gjør at de fungerer som solkrem. Men ikke bare det.

Forskere har lagt merke til at insekter helst unngår å sette seg på dyrenes hud i de områdene hvor flodhesten er dekket av væsken, så kanskje den også fungerer som et slags myggmiddel.

Men også de mindre dyrene i ZOO er klare for en varm sommer. For eksempel kortnebbet piggsvin, som lever i blant annet Australia og New Guinea.

Den blåser små snørrbobler ut av nesen. De sprekker over dyrets snute, og ved å gjøre det kjøler de ned et underliggende nettverk av blodårer, og senker kroppstemperaturen til kråkebollen, og det er effektivt.

Filmer tatt opp med varmefølsomme kameraer viser at selv i temperaturer på opptil 50 grader der kråkebollen lever, holder kroppstemperaturen seg under 30 grader.