Den verdifulle soppen er kjent for sin sterke aroma, kjøttlignende tekstur og jordsmak. Den serveres på fine restauranter over hele Japan, ofte i supper, med ris eller grillet over kull servert med salt.
Soppen med den skyhøye prisen finnes i vill furuskog, hvor den må håndplukkes av erfarne grovfôrfolk. På grunn av den brunlige fargen passer de perfekt med høstens løvverk, noe som gjør dem vanskelige å finne.
Forsøk på å dyrke matsutake kunstig har vært mislykket, da soppene krever et symbiotisk forhold til røde furutrær og er også ekstremt følsomme for værforandringer. Det skriver Oddity Central.
Mens noen typer matsutake kan kjøpes for rundt 700 kr pr kilo, kan den japanske versjonen koste opptil ti ganger så mye. Den japanske matsutakesoppen, som kalles «skogens diamant», er derfor den dyreste soppen i verden og kan koste opptil rundt 6800 DKK per sopp. kilo.
Japanske kjøpere kan identifisere de ekte matsutake-soppene takket være en lov som krever at importert sopp vaskes ren for jord, mens de japanske forblir med sitt naturlige utseende.
En av grunnene til de skyhøye prisene er mangelen på sopp. I løpet av de siste 70 årene har årsavlingen gått ned med hele 95 prosent. Denne nedgangen skyldes flere faktorer, inkludert en invasiv orm som truer soppens naturlige habitat.
I tillegg kan matsutake-soppene kun høstes en gang i året, i september eller oktober, noe som gjør dem til en sesongmessig delikatesse.