Ernæringsfysiolog forklarer den "totale katastrofen" med frokost som du bør unngå

25/07/2024 07:00

Sofie

Mat
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Feil frokost kan ha alvorlige effekter på hjertet ditt. Dette gjelder blant annet nøttenougatkrem som Nutella. Slik kan du enkelt gjøre det selv.

For mange er en bolle med søtt pålegg en del av frokosten. Men valget av pålegg kan være avgjørende for hjertehelsen din.

Foretrekker du noe søtt om morgenen og velger den populære nøttenougatkremen, velger du mye sukker og fett. Ernæringsspesialist Dr. Alexa Iwan beskriver kremen som en "total katastrofe" på grunn av det høye innholdet av palmeolje.

Fett er generelt ikke skadelig for kropp og hjerte. Peggy Schöne, som jobber som ernæringsfysiolog og hos Homecare-leverandøren med!pertante, anbefaler fett i form av nøtter, oliven og linolje i magasinet Helios.

De såkalte transfettsyrene er imidlertid skadelige for hjertet, forklarer ernæringsrådgiveren. Overdreven inntak av disse umettede fettsyrene kan føre til forstyrrelser i fettmetabolismen eller koronar hjertesykdom (CHD). De finnes spesielt i melk og ferdigprodukter.

Den søte nøttenougatkremen som finnes i supermarkeder er et ferdig produkt. Den består av nesten 50 prosent sukker og omtrent 35 prosent fett. Andelen sunne nøtter er vanligvis minimal. I følge analyser fra Öko-Test inneholder nesten alle de 21 produktene som er undersøkt mineralolje.

Komponenter av mineralolje kan samle seg i leveren eller fettvevet. Iwan har en klar posisjon: Industriprodukter er sjelden bra for helsen vår.

Hjertepasienter trenger imidlertid ikke gi opp dette deilige pålegget, da det finnes betydelig sunnere alternativer. En lignende krem ​​kan enkelt lages hjemme, akkurat som deilige ostekaker. Følgende ingredienser trengs for hjemmelaget nøttenougatkrem:

  • 400 gram hasselnøtter

  • Seks spiseskjeer hasselnøtt eller kokosolje

  • Fire spiseskjeer kakao

  • En klype vanilje

  • En klype salt

  • Til søtning: seks spiseskjeer agavesirup eller dadler

Slik gjør du: Stek hasselnøttene ved 150 grader varmluft i ovnen. Når de er avkjølt, blandes de sammen med de andre ingrediensene til en kremet konsistens. Pålegget kan deretter fylles i et syltetøyglass. For ferdige produkter bør det generelt være en bevisst tilnærming til forbruk.

"Jeg anbefaler et fornuftig, hyggelig og livlig forhold til all mat. Som så ofte avhenger det av riktig mengde," understreker Peggy Schöne.

Dette gjelder også sukkerinnholdet. Foretrekker du en søt smak om morgenen, kan du også velge et stykke frukt for hjertets skyld.

Læs også:

7 grunner til at noen fryser mere enn andre Det er ikke bare vinden og været. Det kan være noen helt spesielle grunner til at du fryser mer enn andre.
Dette lar hun ligge i skoene over natten – så blir skoene på magisk vis som nye En genial metode for å gjøre skoene så gode som nye igjen har nå sett dagens lys.