Forskere har oppdaget enda en fordel ved å ha hund eller katt

06/08/2024 11:00

Sofie

Dyr
Foto: Shutterstock
Kjæledyrseiere har en langsommere kognitiv nedgang sammenlignet med de som ikke har hunder eller katter.

En fersk studie publisert i tidsskriftet Scientific Reports har avslørt at eiere av katter og hunder har en langsommere hastighet av kognitiv nedgang sammenlignet med de uten kjæledyr. Dette gjelder spesielt blant eldre.

Kjæledyr kan gi sosial støtte og redusere stress, noe som kan påvirke kognitive funksjoner positivt. Forskerne undersøkte om kjæledyreiere opplever langsommere kognitiv tilbakegang, forskjellen mellom å ha katter eller hunder, og hvordan turgåing med hund påvirker hjernens helse.

Studien fokuserte på å utforske sammenhengen mellom kjæledyreierskap og endringer i kognitiv funksjon hos eldre voksne over en periode på 1 til 13 år. Forskerne brukte data fra Baltimore Longitudinal Study of Aging, som er den lengste vitenskapelige studien av menneskelig aldring i USA.

Forskerne analyserte data fra deltakere på 50 år eller eldre som hadde fullført sin første interaksjonsvurdering av kjæledyr og hadde minst to kognitive vurderinger i en 10-årsperiode før mars 2020.

Kognitive funksjoner ble vurdert ved hjelp av ulike tester, og detaljer om kjæledyreierskap, inkludert type kjæledyr og varighet av eierskap, ble vurdert. Hundeeiere ble spesifikt spurt om hundegåvanene deres, melder Psy Post.

Studien inkluderte 637 deltakere, alle i alderen 51 til 101, med en gjennomsnittsalder på 75. Resultatene viste at alle deltakerne opplevde kognitiv nedgang med alderen, men dyreeiere viste en langsommere nedgang sammenlignet med de uten kjæledyr.

I tillegg opplevde eiere av hunder som gikk med dem også langsommere kognitiv tilbakegang. Hukommelse, eksekutive funksjoner, språkfunksjoner, psykomotorisk hastighet og prosesseringshastighet var også mindre svekket blant dyreeiere over en 10-årsperiode sammenlignet med de uten kjæledyr.

Spesielt viste katteeiere mindre nedgang i hukommelse og språkfunksjoner, og turgåerhunder var assosiert med en langsommere nedgang i kognitive funksjoner.

Selv om studien bidrar betydelig til forståelsen av faktorer knyttet til kognitiv svikt, har den sine begrensninger. Designet tillater ikke konklusjoner om årsak og virkning, og utvalgspopulasjonen hadde høyere sosioøkonomisk status enn befolkningen generelt.