I Norge er det en selvfølge å kunne drikke vann direkte fra springen, men det er en luksus som ikke alltid er tilgjengelig i andre europeiske land.
Mens EU har et drikkevannsdirektiv som setter minimumskrav til kvaliteten på drikkevannet, varierer sikkerhet og kvalitet betydelig mellom byer og landlige områder.
Derfor er det verdt å være oppmerksom når du skal på ferie rundt i Europa.
Christer Johansson, statsinspektør ved Fødevareverket, understreker imidlertid at risikoen for å konsumere skittent vann fra springen i EU generelt er svært lav.
Det sier han til Göteborg Posten.
Johansson forklarer, at i alle større byer i EU burde det være helt risikofrit at drikke postevand.
Men han peker også på at situasjonen kan være annerledes i mindre byer eller på landsbygda, der vanndirektivet ikke nødvendigvis omfatter alle vannkilder, noe som kan medføre helserisiko.
Eksempler viser tydelig utfordringen
Eksempler fra ulike europeiske land viser variasjonene i vannkvalitet.
I Hellas, som er et svært populært feriemål for mange dansker, er det også stor forskjell i vannkvalitet mellom fastlandet og øyene. Generelt er vann fra springen drikkbart, men på noen øyer, spesielt Kykladene, foretrekkes flaskevann.
Mange steder på kontinentet smaker vannet fra springen av klor, et desinfeksjonsmiddel som brukes til å rense vannet for bakterier og mikroorganismer. Selv om klor i tilstrekkelige mengder ikke utgjør en helserisiko, foretrekker mange fortsatt flaskevann på grunn av smaken.
Du kan vanligvis drikke vann fra springen her:
Andorra
Belgia
Kypros
Danmark
Estland
Finland
Frankrike
Hellas*
Irland
Island
Italia
Kroatia
Litauen
Liechtenstein
Luxembourg
Malta
Monaco
Nederland
Norge
Polen
Portugal
San Marino
Sveits
Slovakia
Slovenia
Spania
Storbritannia
Sverige
Tsjekkia
Tyskland
Vatikanet
Østerrike
* På noen øyer, som Kykladene, anbefales flaskevann.