Dagligvarekjede halverer matsvinnet

17/03/2025 14:01

Hanne

FORBRUKER
foto: Caroline Roka / NorgesGruppen
Når målet før 2030.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Nye tall viser at NorgesGruppen har redusert matsvinnet i sine butikker med 50 prosent siden 2015. Med en målrettet innsats innen vareflyt, nedprising og teknologiutvikling, nærmer konsernet seg målet i bransjeavtalen om matsvinn lenge før fristen i 2030.

Systematisk innsats gir resultater
Hvert år kastes over 400.000 tonn mat i Norge, noe som gjør matsvinn til en av de største bærekraftsutfordringene både for næringslivet og myndighetene. I 2017 ble bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn signert av fem departementer og tolv organisasjoner. Målet er en 50 prosent reduksjon innen 2030.

NorgesGruppen, som står bak kjedene Kiwi, Meny, Spar og Joker, ligger allerede an til å halvere matsvinnet i 2025. Bare i 2024 ble matsvinnet redusert med 13 prosent, og konsernet er dermed på god vei til å nå bransjeavtalens mål godt før fristen.

Optimal vareflyt og smartere bestillingsrutiner har vært sentralt i dette arbeidet, i tillegg til nedprising av varer med kort holdbarhet og samarbeid med veldedige organisasjoner. I 2024 donerte NorgesGruppen over 1.000 tonn mat til Matsentralen.

Ny teknologi gir bedre kontroll
For å redusere matsvinn ytterligere har NorgesGruppen tatt i bruk 2D-koder – en av de første dagligvareaktørene i verden som gjør dette. Disse QR-lignende kodene på produktemballasjen inneholder blant annet holdbarhetsdato, og gir butikkene bedre oversikt over hvilke varer som nærmer seg utløpsdato.

Med denne teknologien kan varer oppdages og nedprises i tide, uten at ansatte må sjekke manuelt. På sikt kan slike løsninger også komme forbrukerne til gode, ved at kjøpsdata og algoritmer gir varsler om utløpsdato på produkter man har hjemme i kjøleskapet.

Tiltakene som kutter matsvinn
NorgesGruppen jobber aktivt for å redusere matsvinn både i butikkene og hos forbrukerne. De viktigste tiltakene inkluderer:
- Optimal vareflyt – riktig mengde varer i butikk til enhver tid.
- Nedprising av varer med kort holdbarhet – gjelder nå alle store varegrupper.
- Donasjon av overskuddsmat – over 1 050 tonn mat gitt til Matsentralen i 2024.
- 2D-koder – gir bedre kontroll på holdbarhet og bidrar til mindre svinn.
- Utvikling av mindre forpakninger for å redusere svinn hos forbrukerne.
- Bærekraftsfondet HANDLE – støtter prosjekter som utnytter mat som ellers ville blitt kastet.

Bærekraft og lønnsomhet går hånd i hånd
For NorgesGruppen handler redusert matsvinn ikke bare om miljøansvar, men også om bedre butikkdrift. Å optimalisere vareflyten og minimere svinn gir økonomiske gevinster for både dagligvarekjedene og kundene.

Overgangen til 2D-koder og smartere logistikkløsninger viser hvordan teknologi kan spille en nøkkelrolle i å redusere matsvinn på tvers av verdikjeden – fra produsent til forbruker.

NorgesGruppen beviser at bærekraftige valg kan være lønnsomme, og setter en ny standard for hvordan dagligvarebransjen kan redusere matsvinn i praksis.