EU har besluttet å forby røykaroma i mat på grunn av kreftfare. Det betyr slutten for en rekke populære matvarer som bruker nettopp røykaroma i oppskriften.
Vi har tidligere skrevet om at Gildes Stjernebacon kan bli forbudt, og når er det kjent at også en rekke andre norske favoritter får ny oppskrift. Det dreier seg både om Knorr lasagne, en rekke bacon-produkter, enkelte typer chips - og Big Tasty-burgeren fra McDonalds, skriver den danske avisen BT.
Forbudet er vedtatt i EU, og er under vurdering i EØS-EFTA-landene. Men uavhengig av hva Norge kommer til å lande på, vil en rekke produkter uansett bli endret her hjemme fordi de importeres fra samme sted som der forbudet kommer til å gjelde.
Disse produktene endres
To typer røyksmak ble forbudt ved årsskiftet, mens røyksmak i ost, kjøtt og fiskeprodukter opphører 1. juli 2029.
Allerede 1. juli neste år trer det i kraft forbud mot røyksmak i all annen mat som supper, krydder, sauser, drikkevarer, chips, is og godteri.
I følge Notura som produserer Gilde-produktene, vil både Gildes Stjernebacon, skinnfri pølse og grillpølse rammes av EUs forbud.
Forbudet gjelder kun røykaromaer, og tradisjonell røyking vil fortsatt være tillatt. Dette betyr at blant annet røkt laks, bacon, skinke og svineknoke fortsatt vil være tilgjengelig.
Burgeren blir ny
Hos McDonalds arbeides det nå med å utvikle en ny oppskrift på den populære burgeren.
"Vi jobber tett med vår leverandør for å utvikle en oppskrift som ikke inneholder røykaroma, samtidig som vi beholder smaken så nær dagens oppskrift som mulig. Siden 2010 har vi gjort store forbedringer når det gjelder fargestoffer. Vi er opptatt av naturlige ingredienser og har fjernet det som tidligere var kunstige tilsetningsstoffer", forteller Kristina Johansen, kommunikasjonssjef i McDonald’s Norge, til DinSide, og legger til at arbeidet er godt i gang:
"Vi er fortsatt i prosessen med å finne den perfekte, gode smaken, men vi er sikre på at våre Big Tasty-fans kommer til være like entusiastiske for Big Tasty-burgerne i framtida også med en tilpasset oppskrift."