McDonalds, Burger King og Max dumper: Mugg, fluer og sølvfisk i restaurantene

06/09/2024 21:00

Yvonne

Nyheter
Faksimile: Aftonbladet
Faksimile: Aftonbladet
Mugg, insekter og gnagere. Det er bare noen av de tingene som inspektører har funnet hos de populære fastfood-restaurantene.

Inspektørene slår alarm i en sjokkrapport hvor en stor gjennomgang viser høyst kritisable forhold ved minst 115 hamburgerrestauranter i 70 kommuner.

Når du oppsøker en fastfood-restaurant for å sette dennene i en saftig hamburger, slukke tørsten med en kjølig brus eller temme søtbehovet med en milkshake eller is, tar du det nok som en selvfølge at forholdene i restaurantens kjøkken er hygieniske og i henhold til forskriftene.

Men det er dessverre ikke tilfellet ved en rekke populære restauranter i Sverige som den siste tiden har blitt kritisert for forhold som i verste fall kan være helsefarlige for restaurantgjestene.

Mugg, sølvfisk og rotter
Det er den svenske avisen Aftonbladet som har gjennomgått alle rapportene som helseinspektører, tilsvarende norske Mattilsynet, har gjort i Sverige siden 2023. Ingen av de store kjente kjedene slipper unna kritikken.

Undersøkelsen viser en sjokkerende sannhet blant annet ved de populære hamburgerrestaurant-kjedene McDonalds, Burger King og Max.

Inspektørene har funnet graverende og uapetittlige forhold ved minst 115 fastfood-restauranter i så mange som 70 kommuner over hele Sverige. Det meldes om flere funn av svart muggsopp i en vaskemaskin, fluer, sølvfisk og andre insekter i kjøkkenet så vel som gnagere i restauranten.

Ikke første gang
Det er ikke første gang det kommer sjokkavsløringer fra svenske hamburgerkjeder. I 2019 kunne Aftonbladet og Viaplays gravesatsning 200 sekunder avsløre at enkelte av Burger Kings restauranter solgte mat som hadde ligget på bakken, gammel mat og det var rotter i restauranten. Avisen har også tidligere avslørt forhold hvor de ansatte setter ny datomerking på gammel mat.

Mattilsynet i Norge har også avdekket flere kritikkverdige forhold ved fastfood-restauranter og andre serveringssteder gjennom sine tilsyn de siste årene. Et spesielt verktøy for dette er smilefjesordningen, som ble innført i 2016 for å gi publikum informasjon om hygieniske forhold ved restauranter.

Ifølge Mattilsynets rapport fra 2022 fikk omtrent 85 % av restaurantene smilefjes, mens 13 % fikk "strekmunn", som indikerer behov for forbedringer. Omtrent én prosent fikk "sur munn", noe som ofte fører til midlertidig stengning av restauranten til problemene er utbedret​