Forbrukerrådet advarer om barnemat: 38 av 43 barnemat-produkter bryter WHO-krav

01/04/2025 11:45

Yvonne

FORBRUKER
Foto: Shutterstock
Søt mat og villedende merking: Industrien utnytter stressa småbarnsforeldre, mener Forbrukerrådet. En fersk rapport viser at flere barnematprodukter ikke overholder kravene til Verdens helseorganisasjon (WHO).

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

En ny rapport fra Forbrukerrådet setter barnematprodusenter i et dårlig lys.

Av 43 produkter på det norske markedet er det bare fem som ikke bryter med ett eller flere krav fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

"Foreldre skal kunne stole på at barnemat er sunn og basert på helsefaglige råd," sier Aysha Grönberg, fagsjef for mat og helse i Forbrukerrådet.

For mye sukker – og for lite ærlighet
Rapporten avslører at 12 av barnematproduktene burde hatt en tydelig advarsel på fremsiden om høyt sukkerinnhold. I tillegg fikk hele 20 produkter stryk på ett eller flere ernærings- eller ingredienskrav.

Noe av det mest oppsiktsvekkende er bruken av merkingen "uten tilsatt sukker". For eksempel viser Forbrukerrådet til barnegrøt fra Nestlé, som markedsføres uten tilsatt sukker, men som i praksis inneholder maltose – et sukkerstoff som dannes naturlig fra nedbrutt hvetemel.

"Merkingen 'uten tilsatt sukker' bør revurderes," slår Grönberg fast.

Selger drømmer – ikke mat
Men det stopper ikke der. Hele 38 av de 43 produktene bruker påstander og salgsfraser som enten er ulovlige eller misvisende, ifølge Forbrukerrådets vurderinger. Det gjelder uttrykk som "smelter i munnen", "smakfull snacks" og "hjelper barnet å utforske nye smaker".

Et konkret eksempel er et produkt som ser ut til å inneholde jordbær og banan – men i realiteten består av 94 prosent maismel, med kun 3,8 prosent jordbærpulver og 2 prosent bananpulver.

"Disse påstandene gir inntrykk av at produktet er spesielt bra for barn, uten at det nødvendigvis stemmer," sier Grönberg. "Industrien vet at mange småbarnsforeldre har det travelt og ikke rekker å finlese etiketter. Det blir utnyttet."

Ikke foreldrenes feil
Grönberg er klar på at det ikke er forbrukernes ansvar å rydde opp i jungelen av barnemat.

"Foreldre ønsker det beste for barna sine, men det er produsentene og myndighetene som må sørge for at produktene er sunne, riktig merket og i tråd med offentlige anbefalinger."

Rapporten er sendt videre til både Helsedirektoratet, som nå jobber med nye kostråd for små barn, og til Mattilsynet, som skal føre tilsyn med hvordan maten merkes i butikkhyllene.

"Vi håper funnene våre gjør at de nye kostrådene blir enklere å forstå – enten man lager barnematen selv eller kjøper den ferdig," sier Grönberg.

Krever strengere regler
Forbrukerrådet mener det trengs tydeligere reguleringer og strengere kontroll av produsentene.

"Småbarn skal ikke lures av glansbilder og sukkerforkledde ingredienser," sier Grönberg. "Vi trenger en barnematbransje som setter barns helse først – ikke markedsføringstriks.