I en historisk dom har en amerikansk dommer beordret Google til å tilby andre alternativer til sin Google Play Store, slik at Android-brukere i fremtiden kan laste ned apper fra andre steder enn bare gjennom Google Play Store.
Det melder nyhetsbyrået NTB.
Begge de to dominerende appbutikkene, App Store og Google Play, har i lang tid blitt anklaget av andre aktører for konkurransehemmende virksomhet og selvfavorisering. Apple har allerede lagt om praksisen, og nå ser det ut til at Google er nødt til å følge etter.
Google tapte mot Fortnite-selskap
Dommen kommer etter at Google tapte en rettssak i fjor til spillselskapet «Epic Games», som står bak blant annet «Fortnite».
Rettssaken begynte i 2020, da Google fjernet dataspillet Fortnite fra Play Store etter at utvikleren av spillet, Epic, implementerte en tredjeparts betalingsløsning som omgått Googles egne betalingsmetoder.
Epic saksøkte Google med den begrunnelsen at Google bruker sin dominerende stilling. Her konkluderte en jury i San Francisco med at Google har ulovlig monopolmakt gjennom sin Google Play Store.
Må åpne appen
Google har fått en ordre som blant annet innebærer at selskapet ikke lenger kan tvinge apputviklere til å lansere appene sine eksklusivt på Google Play Store, med mindre det er noe apputviklerne selv ønsker.
I tillegg til dette kan Google heller ikke lenger kreve at apper kun kan bruke selskapets eget betalingssystem, men må altså åpne opp for andre betalingsmetoder. Google må heretter la utvikle informere brukere om andre måter å betale for appene på, inni selve Play-butikken, skriver teknologi-nettstedet digi.no.
Pålegget gjelder ifølge dommeren fra 1. november, men noen av bestemmelsene må ikke settes i verk før 1. juli neste år.
Anket
Google var raskt ute med å svare på tiltale i et eget blogginnlegg på nettsidene sine. I innlegget kommer det blant annet frem at selskapet anker dommen. De tar også til orde for at påleggene settes på pause for å sikre en fortsatt «trygg» opplevelse for både brukere og utviklere mens den rettslige prosessen går sin gang.
Ikke overraskende har Google også flere innsigelser mot dommen.