Det er batterier i mange ting vi omgir oss med til daglig – fra biler og telefoner til klokker og e-sigaretter. Men har du kontroll på om batterier kan bli for gamle, og vet du hvordan du best oppbevarer batterier? Og hva har egentlig døde frosker og batterier med hverandre å gjøre?
Her er 6 ting du kanskje ikke visste om batterier.
1 Batterier liker ikke kulde eller varme
Batterier fungerer best når temperaturen er mellom 15 og 30 grader.
Høyere temperaturer gjør at batteriet eldes raskere, så du bør ikke plassere et batteri på en radiator eller i direkte sollys.
Lave temperaturer gjør at de kjemiske reaksjonene i batteriet går langsommere, f.eks. når du lader et batteri. Prøver du å lade et kaldt batteri, risikerer du at det bygger seg et metalllag på batteriets elektrode, som gjør batteriet mindre effektivt når temperaturen stiger igjen. Unngå derfor å lade batterier i et rom som er under 10 grader.
2 Her skal batteriene kastes
I Norge skal batterier ikke kastes i vanlig søppel, da de inneholder miljøskadelige stoffer. Batterier bør leveres til butikker som selger batterier, miljøstasjoner, eller returpunkter for småelektronikk, hvor de blir håndtert på en trygg måte. Dette sikrer at de farlige stoffene ikke forurenser miljøet, og at materialene kan gjenvinnes.
Batterier inneholder stoffer som nikkel, kadmium, bly, sink, litium og grafitt. Dette er verdifulle ressurser som heldigvis kan brukes igjen dersom batteriene leveres til gjenvinning.
3 Batterier har en utløpsdato
Batterier varer ikke evig. De har en utløpsdato som er skrevet på pakken eller på selve batteriet. Hvis et batteri har overskredet utløpsdatoen, kan du ikke være sikker på at effekten på batteriet er så stor som den burde være, eller at batteriet i det hele tatt fungerer.
4 Batterier kan lekke
Batterier kan lekke over tid. Væsken er elektrolytter som krystalliserer når de kommer i kontakt med luften, og derfor kan det se ut som hvitt eller grønnaktig pulver på utsiden av batteriet.
Batterier som lekker kan forårsake skade på omgivelsene, så husk å ta ut batteriene fra utstyr du ikke bruker.
Hvis du oppdager batterilekkasje i et produkt, fjern batteriene umiddelbart, gjerne med hansker eller annen beskyttelse på hendene. Væsken inneholder syrer, baser og salter som kan virke etsende og irriterende på huden. Hvis du har rørt et batteri som lekker, vask hendene grundig.
5 Batteriene ble oppfunnet ved hjelp av døde frosker
Batteriet er en gammel oppfinnelse. På 1780-tallet eksperimenterte italieneren Luigi Galvani med døde frosker og oppdaget at et froskebein kunne splintres når det kom i kontakt med jern og messing. De to metallene utviklet en svak strøm som gjorde at musklene i froskens lår trakk seg sammen. Froskene ble dermed utsatt for verdens første elektriske støt.
Oppdagelsen ble forløperen til det første virkelige batteriet, som ble oppfunnet i år 1800 av en annen italiener, Alessandro Volta.
6 Det finnes spiselige batterier
I 2023 oppfant forskere fra det italienske teknologiske instituttet et oppladbart batteri som kan spises uten å bli forgiftet. Batteriet er laget av naturlige ingredienser som du vanligvis finner i supermarkedet.
De spiselige batteriene kan bl.a. brukes i produkter for små barn for å unngå fare for forgiftning hvis de svelger et batteri, og for å gjøre sykehusutstyr som skal inn i kroppen tryggere.
Informasjonen er samlet av bladet Samvirke.