Har du takboks på taket av bilen? Så må du være oppmerksom på dette

18/02/2025 09:51

Yvonne

FORBRUKER
Foto: NAF
Mange bruker skiboksen feil. Dette er det du skal huske på.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

De neste ukene er det mange som kjører på vinterferie. Denne uken er det vinterferie for alle skoler i Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold, Telemark, Agder, Møre og Romsdal og store deler av Vestland fylke. Neste uke står Innlandet, Buskerud, Rogaland og resten av Vestland for tur, før fylkene fra Trøndelag og nordover holer vinterferie i uke 10.

Det betyr at det er mange som skal ut og kjøre på veiene de neste dagene.

Derfor advarer nå NAF alle som pakker ekstra bagasje i skiboksen på toppen av biltaket.

Mange gjør feil når de skal pakke bilen til vinterferie-kjøreturen.

Dette må du passe på hvis du pakker ekstra bagasje i skiboksen på taket av bilen.

Trafikkfare
For tungt lastede skibokser kan utgjøre en trafikkfare, selv i lav fart, advarer NAF.

"Bilens bagasjerom er ikke på taket", sier rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen.

NAF har en klar anbefaling i forkant av sesongens utfartsdager:

"Pakk tunge ting i bilens bagasjerom og ikke bruk skiboksen som ekstra bagasjeplass. NAFs tester slår fast at konstruksjonen til enkelte skibokser er så svak at de ikke klarer å holde bagasje igjen dersom det skulle skje en ulykke selv i lave hastigheter", sier Jan Harry Svendsen. 

Han viser til NAFs tester av skibokser, som viser at enkelte bokser ikke klarer å holde lasten inne i boksen ved en ulykke, selv i så lav fart tom 30 kilometer i timen.

"Derfor er vårt råd å kun bruke skiboksen til lettere gjenstander, som ski, dyner, soveposer og liknende. Ha den tyngste bagasjen i bagasjerommet og ikke på taket", råder Svendsen. 

Pass på vekten
Svendsen råder også til å sjekke hvor mye vekt du kan ta på taket, og minner om at både takstativ og boksens egenvekt teller med.  

"De fleste biler har en begrensning for taklast som ligger i området rundt 75 kilo. Det inkluderer selvsagt også vekten av selve skiboksen og eventuelle festeanordninger. Så du kan ikke fylle 75 kilo bagasje i boksen", forklarer Svendsen. 

Hvor mye taklast du kan ha finner du i vognkortet. Der finner du også oversikt over hvor mye nyttelast du kan ha med deg i bilen totalt. 

"Mange elbiler har lavere nyttelast enn hva folk er vant til fra konvensjonelle biler. Når man ser på tallene er det ikke mye man kan ha med seg av bagasje dersom også familien er med."

Sikre gjenstandene
Når skiboksen er pakket er det viktig å sikre gjenstandene som er der. Det hindrer at de forskyver seg, samtidig som du øker sikkerheten ved en kollisjon. 

"Mange skibokser har reimer eller stropper for å sikre skiene som er i boksen. Vi anbefaler at du bruker disse og passer på at alt ligger støtt før du drar av gårde", sier Svendsen.  

"En siste sjekk av at skiboksen er skikkelig festet er også på sin plass. Kontroller også at takstativets fester ikke er løse og husk på å etterkontrollere at alt sitter som det skal etter å ha kjørt et stykke", avslutter rådgiveren fra NAF. 

Her er NAFs fem pakkeråd for bilturen: 

  1. Legg tung last så lavt og langt frem som mulig i bagasjerommet. Pass på at du ikke hindrer sikten bakover når du pakker. 

  2. Husk på å sikre lasten godt. Bruk stropper eller lastenett som du fester til forankringspunktene i bagasjerommet. Har du bagasje inne i bilen kan den sikres med bilens bilbelter. 

  3. Legg små gjenstander i hanskerommet eller andre sikre steder. Fest nettbrett og telefoner slik at de ikke ligger løst. Ikke legg løse gjenstander på hattehyllen. 

  4. I takboksen skal du kun ha lette gjenstander – pass på at du ikke overskrider maksimalvekten for taklast. Hva den er finner du i vognkortet eller i bilens instruksjonsbok. Husk på å ta med vekten av skiboksen og takstativ når du beregner hvor mye last du kan ha på taket.  

  5. Dyr fraktes best i bur – eller i en sele som er laget for sikring av dyr i bil. Ikke la kjæledyr være løse i bilen.