Hvem eier denne bilen? Sjekk det gratis her

30/01/2025 11:01

Hanne

FORBRUKER
foto: Shutterstock
Du kan få tilgang til det meste av informasjonen helt gratis.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Statens vegvesen deler mye data, inkludert opplysninger om kjøretøy og deres eiere. Det beste av alt? Du kan få tilgang til det meste av informasjonen helt gratis via vegvesen.no.

Dyrt hos andre – gratis hos Statens vegvesen
Flere private aktører tilbyr tilgang til disse opplysningene mot betaling.

"Noen sammenstiller våre data med opplysninger fra andre offentlige virksomheter. Dette har de lov til, men de har selv et ansvar for å sikre at de har hjemmel til å behandle opplysningene. De deler heller ikke dataene på våre vegne, og ingen har lov til å bruke Statens vegvesens logo i forbindelse med slike tjenester", sier Heidi Øwre, seksjonsleder i Statens vegvesen til NTB.

For å sjekke opplysninger gratis, kan du bruke Statens vegvesens egne løsninger på vegvesen.no. Alternativt kan du sende en SMS med "regnr" til 2282 for å få informasjonen til en kostnad på kun 3 kroner.

Statens vegvesens rolle i datadeling
Statens vegvesen deler data som er etterspurt av samfunnet og ser det som en viktig del av sitt samfunnsoppdrag.

"Vi ønsker å dele så mye data som mulig, men vi deler ikke informasjon som er unntatt offentlighet. Kun navn og kommune, samt adresse i enkelte tilfeller, er tilgjengelig. Annen kontaktinformasjon deler vi ikke", forklarer Øwre.

For å sikre personvernet krever de fleste tjenester innlogging med sikker ID. Dette gir også en viss sporbarhet for brukerne.

Advarsel mot dyre "gratistjenester"
Forbrukerrådet advarer mot private aktører som markedsfører tjenestene sine som gratis, men som i realiteten tar betalt.

"Det er ikke lov å kreve betaling for en tjeneste uten en bindende avtale", sier Thomas Iversen, fagsjef i Forbrukerrådet. Han påpeker at flere slike tjenester underkommuniserer at de faktisk koster penger.

Manglende informasjon om angrerett kan gi forbrukerne sterke rettigheter.

"Hvis selskapet ikke gir informasjon om angreretten, kan angrefristen løpe inntil 12 måneder og 14 dager fra bestilling", sier Iversen.

For å bruke angreretten må du sende en melding til selskapet. Får du ikke kontakt, kan du bruke kortreklamasjon.

Slik beskytter du deg

  • Bruk kun trygge og offentlige kilder som vegvesen.no for å sjekke kjøretøyopplysninger.

  • Les vilkårene nøye før du bestiller tjenester fra private aktører.

  • Husk at informasjon fra Statens vegvesen ofte er gratis og pålitelig.

Unngå å betale for tjenester du egentlig kan få uten kostnad!

Læs også:

De 10 sunneste tingene du kan bestille på McDonald's Hva er det sunneste valget på på McDonald's mon tro? Og hvor mange kalorier gjemmer det seg i en hamburger? Vi gir deg svaret her.
Din gamle telefon kan være verdt en formue: Samlere betaler 500.000 for denne mobilen Ta en kikk i skuffer og skap. Din gamle telefon kan være verdt en formue.