Den store dagen har endelig kommet, og det betyr at det etter all sannsynlighet har blitt og vil bli spist mye julemat rundt omkring i de norske husholdningene.
Det er ikke utenkelig at du ender opp med rester.
Havner du i den situasjonen er det viktig å være klar over at det finnes en spesiell julemat som du ikke må pakke inn i sølvpapir.
Den praktiske folien av aluminium brukes ofte til å pakke inn alle typer varm mat. Men det er faktisk ikke alle tingene som bør pakkes inn i folien.
Problemet er nemlig at noen matvarer reagerer med aluminiumen i folien - noe som kan føre til at det frigjøres aluminium som dermed havner i maten. Det skriver Forbrukerrådet Tænk som advarer mot bruken fordi det kan være skadelig over lengre tid.
Det er særlig syrlig mat som er problemet.
Sitroner og syltet mat som surkål og rødkål bør aldri pakkes inn med sølvpapir.
Det samme gjelder salt sild.
I et gammelt innlegg på Facebook skriver den danske Fødevarestyrelsen at sørlig rødkålsrester ikke skal dekkes med sølvpapir – og det er det faktisk en god grunn til:
"Aluminium fra folien kan være et problem for helsen din hvis det hoper seg opp i kroppen over lengre tid. Derfor er det ikke lurt å legge sølvfolie over julerestene av rødkål, syltet rødbete eller syltet agurk", skriver etaten i meldingen.
I stedet kan du med fordel oppbevare syrlig mat i glass, (men ikke krystallglass), porselens- eller plastskåler dekket med f.eks. plastfilm eller lokk.