Kveldene blir mørkere fremover - så er det hyggelig med stemningslys! Mange av oss bruker dem ikke utelukkende på juletreet, men også som stemningsskapende lys inne og ute.
Strømforbruket til en lyslenke avhenger i stor grad av hvilken type pærer den har. Hvis det er en eldre lyslenke med 200 små glødepærer, kan forbruket være opptil 100 W. Dette betyr at den bruker 1 kWh på 10 timer.
Hvis lyslenken er påslått 24 timer i døgnet fra 1. til 24. desember, vil forbruket ende på 58 kWh. Med en strømpris på for eksempel 4 kr per kWh, vil kostnaden bli 232 kroner.
Velg den riktige
Hvis lyslenken derimot er utstyrt med LED-pærer, er strømforbruket mye lavere. LED-pærer gir nemlig samme lysstyrke som glødepærer, men bruker bare rundt 15 % av strømmen.
En lyslenke som gir like mye lys som den gamle 100 W-varianten, vil med LED-pærer kun bruke 15 W. Hvis denne står på i 24 dager, hele døgnet, med samme strømpris på 4 kr per kWh, vil den totale kostnaden være 35 kroner.
Spar strøm ved å tenne lyslenken når det teller
En måte å spare strøm på er å bare ha lyslenken på når den faktisk blir sett og nytes. Dette kan enkelt gjøres med en automatisk timer, som mange moderne lyslenker har.
Hvis lyslenken for eksempel er på i to timer om morgenen før det blir lyst, og seks timer om kvelden etter at det har blitt mørkt, kan du spare to tredjedeler av strømforbruket. Dermed reduseres kostnaden for en LED-lyslenke til 12 kroner. Her kan det lønne seg å skifte ut de gamle utgavene.
Sånn regner du det ut
Du kan selv beregne kostnaden for din lyslenke ved å sjekke strømforbruket i W på esken, og bruke formelen: W/1000 x antall timer på per dag x antall dager x strømpris i kroner. Denne formelen kan naturligvis benyttes på andre elektriske apparater i tillegg.
foto: Shutterstock