Når du kjøper en flaske vann i supermarkedet, vil du legge merke til at det er en utløpsdato på den. Hva betyr denne datoen?
En "best før"-dato er angitt på produkter som ikke ødelegges raskt. Er datoen overskredet? Ofte kan du fortsatt drikke vannet.
Selv om kvaliteten kan bli dårligere etter denne datoen, smaker den vanligvis fortsatt godt. Du kan bedømme om vannet er godt ved å se, lukte og smake på det, ifølge Tara Eikenaar fra Voedingscentrum, som ble sitert av mediet Linda.
En lukket flaske med vann kan oppbevares i inntil ett år etter utløpsdatoen, eventuelt lenger dersom flasken fremstår som intakt.
Når du åpner flasken, endres forholdene. Det er viktig å være klar over dette. Åpnet vann kan oppbevares i kjøleskapet i tre til syv dager. Oppbevarer du den i et kjøkkenskap, bør den drikkes innen tre dager. Du kan også fryse vannet i mer enn ett år, men husk å sørge for at det er plass i flasken, da vil vannet utvide seg når det fryser.
Bakterier
Gjenvinning av vannflasker er bra for miljøet, men hvis en flaske brukes ofte uten grundig rengjøring, kan den samle millioner av bakterier. Bakteriene samler seg spesielt rundt sugedelen, hvor det kan være vanskelig å rengjøre. Heldigvis er det typisk dine egne bakterier fra matrester og spytt, som sjelden utgjør en helserisiko.
I tillegg kan stoffer fra flasken overføres til vannet, noe som er en viktig faktor å vurdere. Plastflasker kan inneholde kjemikalier, som for eksempel BPA, som potensielt kan havne i vannet.
Under normale forhold er mengden minimal og ikke skadelig, men høye temperaturer, som når flasken oppbevares i solen, kan øke denne mengden. Vil du unngå plast kan du velge glass eller rustfritt stål, da disse materialene avgir nesten ingen stoffer.
Sunn fornuft er viktig. Hvis vannet lukter vondt eller ser rart ut, bør du ikke drikke det. Hvis vannet ikke lenger er klart eller har svarte prikker, kast det da det kan bli ødelagt og kan gjøre deg syk. Forfall oppdages raskt ved å se, lukte eller smake på det, sier Voedingscentrum.
For å minimere risikoen for sykdom bør du kun bruke flasken til vann, bytte vannet regelmessig – helst daglig – og unngå å lagre det samme vannet i flasken i flere dager.
På varme dager er det lurt å holde flasken unna solen. Unngå å la den ligge i en varm bil. Hvis mulig, oppbevar flasken i kjøleskapet, da varme gjør at bakterier vokser raskere og stoffer fra flasken kan komme inn i vannet i små mengder.