Vannkvaliteten i Norge er generelt veldig god, og landet har strenge regler og rutiner for overvåking og rensing av drikkevann. De fleste får vann fra godt beskyttede grunnvannsreservoarer eller overflatevannskilder som er nøye overvåket for å sikre rent og trygt vann. Likevel kan det i enkelte tilfeller oppstå forurensning, enten på grunn av uforutsette hendelser som flom, lekkasjer, reparasjoner på vannledninger eller tekniske feil på vannrenseanlegg.
Når kommunen sender ut et varsel om å koke vannet, betyr det at det kan være risiko for bakterier, virus eller parasitter i drikkevannet. Disse mikroorganismene kan gjøre deg syk hvis de inntas, spesielt for personer med svekket immunforsvar, barn og eldre.
Kok vannet!
Tirsdag kveld fikk en rekke innbyggere i Lillehammer en SMS fra kommunen som oppfordret dem til å koke drikkevannet.
En vannledning ved E6 i nærheten av Lillehammer har gått i stykker. Det kan ha ført til at drikkevannet i området kan være forurenset.
Derfor oppfordres alle innbyggre i Lillehammer-regionen til å ikke drikke vannet rett fra vannkrana, men å koke det før det brukes.
Kommunen har sendt ut varsel om at alt vann som brukes til drikke og matlaging må kokes før det kan inntaes, melder NTB.
I varselet heter det ar drikkevannet fra den kommunale vannforsyningen kan være forurenset, og alt vann til matlaging og drikke må kokes inntil videre.
Usikker når vannet kan drikes igjen
Varselet gjelder for hele Lillehammer, skriver kommunen.
Årsaken til at drikkevannet i Lillehammer må kokes, er at det har vært brudd i en vannledning nord for byen, nedenfor E6.
Vann- og avløpsvakta i Lillehammer opplyser at de har jobbet i hele natt med å reparere ledningen, men at det er usikkert når arbeidet er ferdig.
Det vil bli sendt ut ny melding når kokevarselet oppheves.