Utrolig syn i Sahara: Har ikke skjedd på 50 år

19/10/2024 05:11

Yvonne

Nyheter
Foto: Skjermbilde fra AP
Foto: Skjermbilde fra AP
Ørkenen som normalt er knusktørr, er nå fylt med vann etter svært sjelden regnvær. Se de utrolige bildene.

Når man skal beskrive noe som er svært usannsynlig, finnes det et utrykk som sier "like sansynlig som regn i Sahara". Et voldsomt og plutselig regnvær i ørkenen i september viser at det kanskje ikke er så usannsynlig likevel.

"Dette synet vil jeg aldri glemme", sier en av dem som opplevde hendelsen som har satt trær under vann og etterlatt en innsjø i sanddynene på X.

Se den utrolige videoen lengre nede i saken.

Sahara er verdens største varme ørken, som dekker omtrent 9,2 millioner kvadratkilometer over 11 land i Nord-Afrika. Ørkenen er kjent for sitt ekstreme klima med temperaturer som kan overstige 50 °C på dagtid, men som kan bli svært kalde om natten. Sahara er ikke bare sanddyner; det består også av fjell, platåer og tørre elveleier. Til tross for de tøffe forholdene har området tilpasningsdyktige arter, som dromedarer og fennek-rever, samt ulike ørkenplanter.

Blå laguner har opstått
For rundt 10 000 år siden var Sahara et frodig og vått område med innsjøer og elver. Nå kan det se ut som om klimaet i området endres igjen. Igjen ser vi blå laguner med vann blant palmetrær og sanddyner i Sahara-ørkenen.

På grunn av kraftig regn har deler av Sahara-ørkenen i Sør-Marokko blitt fylt med vann. Nå kan endringen føre til et helt annen virkelighet for dem som bor i området - et område hvor bønder har blitt tvunget til å forlate åkrene sine på grunn av tørke.

Artikkelen fortsetter under bildet hvor du også kan se bilder av området tatt av NASA.

Foto: X

To dagers regn i september i området oversteg det årlige gjennomsnittet i området. I Tagounite, en landsby omtrent 450 kilometer sør for hovedstaden Rabat mottok de i løpet av en 24-timers periode i september omtrent 40 % av det som normalt er den årlige gjennomsnittsnedbøren på 250 millimeter. Dette betyr at de fikk nesten halvparten av et helt års nedbør på bare én dag, melder Marokanske myndigheter, skriver nyhetsbyrået AP.

Regnværet etterlot slående bilder av vann som fosset gjennom sanden i Sahara blant slott og ørkenflora. NASA-satellitter viste vann som strømmet inn for å fylle Lake Iriqui, en berømt innsjøbunn mellom Zagora og Tata som hadde vært tørr i 50 år.

Endrer klimaet i området
"Det er 50 år siden vi har hatt så mye regn på så kort tid," sa Houssine Youabeb fra Marokkos generaldirektorat for meteorologi til AP og la til:

"Slike regnvær, som meteorologer kaller en ekstratropisk storm, kan endre løpet av regionens vær i måneder og år fremover ettersom luften holder på mer fuktighet, forårsaker mer fordampning og trekker til seg flere stormer", sa Youabeb.

Seks år på rad med tørke har skapt utfordringer for store deler av Marokko, og tvunget bønder til å legge åkre brakk og byer og landsbyer for å rasjonere vann.

Mengden nedbør vil sannsynligvis bidra til å fylle opp de store grunnvannsreservoarene under ørkenen som er beboerne i området er avhengig av.

Ødeleggelser
Det voldsome uværet bragte også ødeleggelser.

Vann som strømmet gjennom sanden og oasene etterlot mer enn 20 døde i Marokko og Algerie og skadet bøndenes avlinger, og tvang regjeringen til å bevilge nødhjelpsmidler, inkludert i noen områder som ble berørt av fjorårets jordskjelv .

Se den utrolige videoen her:

Læs også:

7 grunner til at noen fryser mere enn andre Det er ikke bare vinden og været. Det kan være noen helt spesielle grunner til at du fryser mer enn andre.
Dette lar hun ligge i skoene over natten – så blir skoene på magisk vis som nye En genial metode for å gjøre skoene så gode som nye igjen har nå sett dagens lys.