Klimaforskere advarer: Hundrevis av millioner kan mangle rent drikkevann

19/07/2024 17:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Klimaendringer kan etterlate hundrevis av millioner mennesker uten rent drikkevann.

En ny studie avslører at klimaendringer kan føre til at hundrevis av millioner mennesker står uten rent drikkevann innen 2100 på grunn av stigende grunnvannstemperaturer.

Forskere fra Karlsruhe Institute of Technology (KIT) advarer om at når den globale temperaturen stiger, vil grunnvannet i enkelte områder bli for varmt til å drikke trygt.

Studien anslår at grunnvannstemperaturer kan stige med opptil 3,5 °C ved slutten av århundret.

Grunnvann, en livline for millioner, er satt til å absorbere hovedtyngden av den globale oppvarmingens varme.

Forskere undersøkte ulike klimascenarier og oppdaget at i mange regioner kan grunnvannstemperaturene stige mellom 2,1°C og 3,5°C innen 2100. Denne økningen er over grensene for trygt drikkevann, noe som potensielt gjør vannet utrygt for millioner av mennesker.

Regioner med størst risiko

De mest berørte områdene vil være tettbefolkede og fattige regioner som Nord-India, Pakistan og Nord-Afrika. Disse stedene har allerede begrensede vannkilder, og folk må kanskje drikke potensielt giftig vann.

Varmere grunnvann kan inneholde mer skadelige stoffer som arsen og mangan. Det kan også oppmuntre til vekst av bakterier som Legionella, som kan forårsake alvorlig lungebetennelse.

Susanne Benz, hovedforfatter og forsker ved KIT, opplyser at rundt 30 millioner mennesker allerede bor i regioner der grunnvannet overstiger standardene for trygt drikkevann.

"Våre resultater viser hvor viktig det er å beskytte grunnvannet og finne løsninger for å motvirke den negative effekten av klimaendringer på grunnvannet," konkluderte Benz i en pressemelding .

Innen 2100 kan dette tallet vokse til flere hundre millioner. Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at en av tre mennesker på jorden for øyeblikket ikke har tilgang til rent og trygt drikkevann.