Har du drukket opp til seks øl om dagen i ferien? Da kan du se langt etter en jobb hos SAS.
En nylig dom fra Arbeidsretten i Danmark har slått fast at flyselskapet hadde rett til å ta en test for å sjekke nivået av alkohol og narkotiske stoffer i blodet på mulige nye ansatte på jobbintervju.
Testen viser alkoholnivået i blodet langt tilbake i tid.
Alkotester jobbsøkere
En kontroversiell og utskjelt metode hos SAS har skapt mye debatt. Som eneste flyselskap, har selskapet hatt en praksis med å teste jobbsøkere i en utvidet alkoholtest - som viser om du har drukket alkohol i lang tid før møtet.
Resultatet har ingenting å gjøre med om du er påvirket når testen blir tatt, men viser hvor mye du har drukket i tiden opp til testen.
Fram til januar 2024 brukte SAS den såkalte CDT-testen, som tas med blodprøve. Den er nå erstattet av PEth-testen, som er sikrere, men som likevel kun måler alkoholinntaket noen uker tilbake i tid.
Det betyr at hvis du er så uheldig at jobbintervjuet ditt med SAS finner sted kort tid etter en festlig ferie til Mallorca eller nær en jul med masse snaps, risikerer du å ikke få jobben.
Og det er faktisk helt greit.
Fikk medhold i Arbeidsretten
I en ny dom fra Arbeidsretten heter det at flyselskapet fortsatt kan avstå fra å ansette nye flyplassarbeidere dersom en alkoholtest viser at du har drukket tilsvarende seks øl eller en flaske vin om dagen i en uke.
Det gleder pressesjef Alexandra Lindgren Kaoukji i SAS. Hun er svært fornøyd med at selskapet fikk medhold i Arbeidsretten:
"Hos oss kommer sikkerheten først. Vi kan ikke ha folk ansatt som har for stort alkoholforbruk, både når det gjelder våre ansatte i lufta og i felt, sier hun til fagbladet 3F.
Ekskluderer kvalifiserte søkere
Fagforeningen er svært misfornøyd med utfallet av dommen:
"På forhånd skal alle ansatte gjennom en grundig sikkerhetssjekk, og i SAS blir de ekskludert på grunn av en god jule- eller sommerferie, uten skyggen av en individuell eller faglig vurdering av om de faktisk har et problem med alkohol", sier Henrik Bay-Clausen i fagforeningen 3F Kastrup til fagbladet 3F.
Han forteller at han kjenner til at minst åtte kvalifiserte personer har blitt avvist på grunn av problemer med testen.
"Konsekvensen for SAS er dessverre at de ekskluderer ganske mange ellers kvalifiserte personer til å få jobb hos dem", legger han til.
I følge bladet har det vært en stor økning i tester for rusmidler som alkohol og kokain på en rekke arbeidsplasser de siste årene.