Etter omfattende studier har forskere kommet fram til samme konklusjon gang på gang:
Å bruke varmt eller lunkent vann direkte fra springen til matlaging kan være helsefarlig. Rådet er derfor å la vannet renne til det er kaldt før det brukes i drikke eller mat.
Men er det egentlig så nøye?
Dette må avklares én gang for alle.
Varmt eller kaldt?
To av landets fremste eksperter:
Anders Bekkelund, seniorrådgiver hos FHI, avdeling for smittevern og beredskap, ved seksjon for zoonoser og vann, og Olav Vatn, seniorrådgiver hos Mattilsynet, seksjon for kjemisk mattrygghet - forklarer:
Drikkevannet i Norge er godt, verdens beste, vil mange påstå. Hvorfor bør vi da unngå å bruke varmt springvann i mat og drikke?
"Drikkevannet i Norge skal være trygt. Likevel er temperert kranvann ikke å anbefale, fordi det fortsatt er mange bygg og boliger som blant annet har rør og varmtvannsbeholdere av eller med kobber", sier Olav Vatn.
Hva er farene?
"Utfordringen er at varmtvannet kan inneholde ulike stoffer fra rørene. De fleste hjem har varmtvannsberedere hvor vannet kan stå i perioder", opplyser Anders Bekkelund.
"Varmtvannsberedere, vannrør, koblinger og kraner kan lekke stoffer ut i vannet. Hvis vannet står stille en stund, kan nivået av kjemikalier i vannet bli høyt, særlig kobber. Kobberrør er veldig vanlig, og kobberinnholdet i vann som har stått kan bli svært høyt, særlig i varmtvann. Høy temperatur kan gjøre at vannet tærer mer på rørene enn kaldt vann", sier han.
Det samme gjelder for plastrør, som er vanlige i nyere bygg, ifølge forskeren. Plastrør kan også føre til at vannet smaker og lukter vondt.
I sjeldne tilfeller kan det også lekke bly fra enkelte deler av rørnettet. Kobber og bly er tungmetaller som vi ikke bør få i oss for mye av over tid, advarer han.
"Den enkleste måten å unngå kobber eller andre stoffer fra vannet på, er å ikke bruke varmtvann til mat eller til å lage varm drikke som kaffe og te, og alltid la kaldtvannet renne til det er friskt og kaldt", sier Bekkelund.
(Artikkelen fortsetter)
Hva med kokt vann?
Når varmt vann fra springen likevel kokes, er det ikke trygt å bruke i maten, da?
"De aller fleste bakteriene blir drept ved koking, men det finnes bakterier som tåler høye temperaturer og overlever koking en viss tid. Disse kalles sporedannende bakterier", sier Vatn.
De med egen vannkilde, som ikke tar ut vannprøver regelmessig eller har en kilde der vannet påvirkes av årstidsvariasjoner, bør være oppmerksom på dette.
"Men selv om det kan være bakterier i vannet, er det ikke veldig vanlig, siden drikkevannet fra vannverkene skal være fritt for sykdomsfremkallende bakterier", presiserer Bekkelund.
Det er ikke bakterier som er utfordringen med varmtvannet, men kobber og andre kjemikalier fra vannrørene inne i huset, og disse stoffene forsvinner ikke med koking.
Kranen som koker vannet for deg
Stadig flere installerer «Quooker» i hjemmet, noe som kan gjøre matlagingen mer effektiv.
Spesialkranen koker opp vann, slik at du kan tappe kokende vann direkte fra springen.
Quooker er ikke nytt på markedet, men omtales fortsatt som en «kjøkkenrevolusjon» av flere.
"Fordi dette er en helt annen løsning som raskt varmer opp kaldt vann til kokende, kan den ikke sammenlignes med temperert kranvann", kommenterer Vatn.
"Uansett er det en god regel å være nøye med varmebehandling av matvarer og å skylle matvarer som ikke skal varmebehandles, i rikelige mengder kaldt vann", legger han til.
Artikkelen fortsetter under bildet
foto: Shutterstock
Alvorlig syk?
Hva er det verste som kan skje hvis vi spiser mat tilberedt med varmt eller lunkent springvann?
"Det er lite trolig at kobber eller andre stoffer i varmtvannet fra springen er til stede i så høye doser at det gir akutte helseplager. Det gir sjelden noen langvarig virkning heller, med mindre man får i seg svært høye doser av for eksempel kobber over lengre tid", svarer Bekkelund.
Årsak til stanken
"Får du diaré eller oppkast etter å ha spist, kan det skyldes bakterier eller andre mikroorganismer i matvarene", legger han til.
Vatn presiserer også at det ikke nødvendigvis er det lunkne kranvannet som er årsaken hvis du blir dårlig og får symptomer på forgiftning.
"Vi anbefaler likevel å tappe ut det tempererte vannet først, og deretter bruke friskt og kaldt vann til matlaging", presiserer Vatn.
Skulle du oppleve langvarig sykdom eller er i tvil om årsak, er forskernes råd klart:
"Kontakt lege".