Flere steder har folk opplevd en rekke ekstreme værforhold i år, fra frost og rekordstore nedbørsmengder, til utbruddet av tørke.
Til tross for disse utfordringene er det gode nyheter for hageeiere når vi nå går inn i sommermåneden juni.
Det mener Louise Møller, fagredaktør i Dansk Hageforening, som oppfordrer oss til å revurdere våre tradisjonelle hagevaner.
Det skriver Avisen.dk.
Louise Møller representerer den ideelle foreningen Haveselskabet, som i mer enn 150 år har jobbet for å spre kunnskap om hagestell. Hun forteller at de skiftende værforholdene med både sol og regn har gitt plantene gode vekstforhold, noe som har skapt en frodig og livlig hage.
Hun foreslår imidlertid at gartnere bør ta en mer avslappet tilnærming til hagearbeid, spesielt når det gjelder å trimme hekker og fjerne ugress.
Tradisjonelt har juni vært en måned hvor mange hageeiere fokuserer på å fjerne ugress og klippe hekken før St. Hans. Møller påpeker imidlertid at dette kan skade det biologiske mangfoldet.
– Mange av blomstene vi kaller ugress i dag er ville og typisk stedegne arter som insektene våre nyter godt av. Det kan være nesler, som sommerfugllarver lever av, eller tistler, som er en fantastisk kilde til nektar når de blomstrer. Selvfølgelig kan alt gjøres i moderasjon, fordi noen arter sprer seg vilt. "
Hekkene spiller også en viktig rolle i økosystemet, spesielt blomstene i privet hekken, som er fylt med nektar for insektene. Møller anbefaler å vente med å klippe hekken til midten av juli, når blomstringen er over. Dette vil gi insektene en viktig matkilde i en tid da de trenger det mest.
Møller understreker at du ikke nødvendigvis bør la alt vilt vokse fritt, men oppfordrer deg til å vurdere å la noen hjørner av hagen stå urørt for å støtte biologisk mangfold.
– Det er selvfølgelig ikke kjekt å ha en tistel midt på plenen, men vokser den i hekken, kan du enkelt la den stå. Jordhylle er også en fantastisk insektplante hvis den får lov til å blomstre.
Hagesamfunnet oppfordrer hageeiere til å ta en mer avslappet tilnærming til hagearbeid og la naturen spille en større rolle i hager. På den måten kan danske hager bli en viktig del av arbeidet med å bevare biologisk mangfold og skape et sunnere miljø for både planter og insekter.