Nitritt er et tilsetningsstoff som tilsettes spesielt kjøttprodukter.
Stoffet beskytter mot bakterier og er blant annet årsaken til at bacon har den fargen det har.
Det er derfor noe mange spiser daglig, men som lenge har vært mistenkt for å ha uheldige bivirkninger, og nå har ifølge Berlingske en britisk studie slått fast at tilsetningsstoffet er dårlig for helsa.
Faktisk, ifølge studien, øker det risikoen for visse typer kreft.
Det skriver The Guardian.
Studien, som ble utført av forskere fra Queens University Belfast, har ved bruk av laboratoriemus vist at inntak av matvarer med nitritt øker risikoen for visse typer kreft betydelig.
Mus som ble fôret med nitrittholdig svinekjøtt hadde dermed 75 prosent flere kreftsvulster generelt og 82 prosent flere svulster i tarmen enn mus som ble fôret med nitrittfritt svinekjøtt.
Dette kan altså utgjøre en reell risiko for folkehelsen.
Nitritt har lenge vært mistenkt for å øke risikoen for kreft, og ifølge Berlingske har flere tidligere studier antydet at dette er tilfelle.
På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan man også lese at det anbefales at «man tilstreber å sette den tillatte mengden nitritt i maten så lavt som mulig».
Likevel er nitritt utbredt i flere land men ifølge forskerne bak den britiske studien er det nå ingen tvil om nitritt bør forbys.
"Resultatene av denne nye studien gjør kreftrisikoen forbundet med nitrittkonsentrert kjøtt enda tydeligere. Daglig inntak av nitrittholdig bacon og skinke utgjør en svært reell risiko for folkehelsen," sier en av forskerne bak studiene, professor Chris Elliott.
90 prosent av baconet som selges i Storbritannia inneholder nitritt, og Elliott har derfor sterkt oppfordret britiske myndigheter til å vurdere å gjøre noe med problemet.
Frankrike har innført egne regler om tillatt mengde nitritt i mat, og siden 1995 har også Danmark hatt regler for bruk av nitritt i mat.
I Danmark er grenseverdiene ifølge Mat-, Landbruks- og Fiskeridepartementet lavere enn i resten av EU.
Men kanskje er grenseverdien snart enda lavere både i Danmark og resten av EU.
På Fødevarestyrelsens hjemmeside står følgende om tilsetningsstoffet: «Nitritt er tillatt brukt som teknologisk tilsetningsstoff i visse matvarer, da stoffene hemmer utviklingen av bakterien Clostridium botulinum, som kan forårsake pølse forgiftning (botulisme). Samtidig har imidlertid stoffene den bivirkning at de kan danne kreftfremkallende nitrosaminer i kjøttprodukter."
Nitritt brukes først og fremst i bearbeidet kjøtt som bacon og skinke, men finnes også naturlig i enkelte grønnsaker i form av nitrat, som kan omdannes til nitritt.
Dette gjelder for eksempel grønnkål, spinat og selleri.