Her er en veiledning til hvordan du enkelt kan oppfylle det daglige behovet for minst 90 gram fullkorn. Det skriver NTB i en pressemelding.
Økt fokus på fullkorn i nye kostråd Helsemyndighetene har i sine oppdaterte kostråd fra 15. august satt økt fokus på det daglige inntaket av grove kornprodukter. Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, gir konkrete tips for hvordan du kan inkludere mer fullkorn i ditt daglige kosthold.
Grovt brød – en enkel løsning For å nå anbefalingen om 90 gram fullkorn per dag, er det spesielt grovbrød som er et godt valg.
– Dette kan du løse med to skiver ekstra grovt brød til frokost, og to ekstra grove brødskiver i matpakken, så har du fått i deg nesten 100 gram fullkorn, sier Nordbø.
En skive brød laget med 100 % sammalt mel eller hele korn, hvor disse utgjør 60 % av brødets vekt, gir deg omtrent 24 gram fullkorn.
Husk prosentene Når du velger brød i butikken, kan du se på emballasjen for å finne andelen sammalt mel eller hele korn. Prosenten indikerer hvor stor del av brødets melinnhold som består av disse grovere variantene. Det er lurt å velge brød som er merket som "grovt" eller "ekstra grovt."
– Grovt brød inneholder mer næring enn fint brød. Det er særlig fiber i brødet som er bra for helsa vår. Det gjør at vi føler oss mett lengre, og bidrar til et stabilt blodsukkernivå. I tillegg inneholder grove kornprodukter mange vitaminer og mineraler, og er viktige kilder til energi, karbohydrater og proteiner, forteller Nordbø.
Variasjon i kostholdet Hvis du ønsker variasjon i måltidene dine, finnes det mange andre alternativer som også bidrar til å dekke behovet for fullkorn.
– Med en kombinasjon av grovt brød, havregrøt og økt bruk av bygg som middagstilbehør er du langt på vei, sier hun.
Tips til å nå det daglige fullkornsbehovet For å dekke dagsbehovet for fullkorn, kan du spise fire til seks skiver brød som inneholder minst 75 % sammalt mel eller hele korn.
Andre alternativer inkluderer:
En porsjon havregrøt laget av 1 dl havregryn eller en halv dl byggryn, som gir rundt 40 gram fullkorn.
Bytt ut hvit ris med byggryn. En porsjon byggryn (1 dl = 80 gram) gir hele 80 gram fullkorn.
Når du lager vafler, pannekaker eller baker, kan du erstatte noe av melet med sammalt mel; 1 dl sammalt mel gir 60 gram fullkorn.
Velg grovere alternativer til pasta og pizza laget med fine kornprodukter.
Ved å følge disse rådene kan du enkelt oppnå det daglige inntaket av fullkorn og dermed forbedre din helse.