De nye kostrådene: Derfor bør du spise mer fullkorn

19/08/2024 09:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De nyeste kostrådene fremhever viktigheten av et høyere inntak av fullkorn.

Her er en veiledning til hvordan du enkelt kan oppfylle det daglige behovet for minst 90 gram fullkorn. Det skriver NTB i en pressemelding.

Økt fokus på fullkorn i nye kostråd Helsemyndighetene har i sine oppdaterte kostråd fra 15. august satt økt fokus på det daglige inntaket av grove kornprodukter. Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, gir konkrete tips for hvordan du kan inkludere mer fullkorn i ditt daglige kosthold.

Grovt brød – en enkel løsning For å nå anbefalingen om 90 gram fullkorn per dag, er det spesielt grovbrød som er et godt valg.

– Dette kan du løse med to skiver ekstra grovt brød til frokost, og to ekstra grove brødskiver i matpakken, så har du fått i deg nesten 100 gram fullkorn, sier Nordbø.

En skive brød laget med 100 % sammalt mel eller hele korn, hvor disse utgjør 60 % av brødets vekt, gir deg omtrent 24 gram fullkorn.

Husk prosentene Når du velger brød i butikken, kan du se på emballasjen for å finne andelen sammalt mel eller hele korn. Prosenten indikerer hvor stor del av brødets melinnhold som består av disse grovere variantene. Det er lurt å velge brød som er merket som "grovt" eller "ekstra grovt."

– Grovt brød inneholder mer næring enn fint brød. Det er særlig fiber i brødet som er bra for helsa vår. Det gjør at vi føler oss mett lengre, og bidrar til et stabilt blodsukkernivå. I tillegg inneholder grove kornprodukter mange vitaminer og mineraler, og er viktige kilder til energi, karbohydrater og proteiner, forteller Nordbø.

Variasjon i kostholdet Hvis du ønsker variasjon i måltidene dine, finnes det mange andre alternativer som også bidrar til å dekke behovet for fullkorn.

– Med en kombinasjon av grovt brød, havregrøt og økt bruk av bygg som middagstilbehør er du langt på vei, sier hun. 

Tips til å nå det daglige fullkornsbehovet For å dekke dagsbehovet for fullkorn, kan du spise fire til seks skiver brød som inneholder minst 75 % sammalt mel eller hele korn.

Andre alternativer inkluderer:

  • En porsjon havregrøt laget av 1 dl havregryn eller en halv dl byggryn, som gir rundt 40 gram fullkorn.

  • Bytt ut hvit ris med byggryn. En porsjon byggryn (1 dl = 80 gram) gir hele 80 gram fullkorn.

  • Når du lager vafler, pannekaker eller baker, kan du erstatte noe av melet med sammalt mel; 1 dl sammalt mel gir 60 gram fullkorn.

  • Velg grovere alternativer til pasta og pizza laget med fine kornprodukter.

Ved å følge disse rådene kan du enkelt oppnå det daglige inntaket av fullkorn og dermed forbedre din helse.