Å tilsette et dryss salt bidrar til å redusere den bitre smaken av kaffen og får frem de andre smakene i den svarte drikken. Det er områder i verden, som Vietnam, hvor det er vanlig å drikke kaffe med salt.
Det er et triks som har gått viralt på sosiale medier. Her står det at å tilsette et dryss salt i en kopp kaffe kan bidra til å redusere bitterhet og få frem andre, mer subtile smaker i drinken.
Er det noe å snakke om? I følge vitenskapen, ja. En studie fra 1995 publisert i Chemical Senses konkluderte med at natriumklorid (bordsalt, red.) kan redusere den bitre smaken og derfor fremheve de andre smakene i en matvare mer.
Dette skjer fordi vi har forskjellige reseptorer på tungen for hver type smak. Reseptoren for salt er kjent som ENaC. Smaksreseptorer for den bitre smaken tilhører en familie kjent som TAS2Rs.
Da forskerne blandet søte og bitre komponenter, fant de ut at tilsetning av salt gjorde blandingen søtere og mindre bitter.
Men denne undertrykkelsen går ikke begge veier, siden tilsetning av bitre komponenter ikke reduserer matens salte smak.
Det er fortsatt ikke helt klart hvordan denne undertrykkelsen fungerer, men en studie fra 2013 på mus viste at ENaC er følsom for små nivåer av natriumklorid i høye konsentrasjoner. Men saltet trigger også reseptorene for sur og bitter smak, sier Science Alert.
Denne teknikken brukes også i landbruket. Salting av rosenkål, for eksempel, er en vanlig praksis for å redusere bitterheten.
Det er også flere land i verden hvor det er vanlig å drikke kaffe med salt, slik som i Vietnam.