Dette skjer i kroppen når du tar en skje linfrøolje hver dag

01/08/2024 15:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Linfrøolje er en av de sunneste oljene noensinne. Les her hvorfor en spiseskje om dagen av denne oljen forbedrer helsen din og hvorfor den viskøse oljen også kalles 'flytende gull'.

Linfrøolje utvinnes fra linfrø, som er rike på omega-3-fettsyrer, inkludert alfa-linolensyre. Med opptil 70 prosent inneholder linfrøolje mer av den trippel umettede omega-3-fettsyren enn de fleste andre vegetabilske oljer.

Alfa-linolensyre er verdifull fordi den hemmer betennelser i kroppen, men har også en positiv effekt på blodtrykk og blodfett. Regelmessig inntak av linolje forebygger derfor hjerte- og karsykdommer som hjerteinfarkt, slag og trombose.

Ulike studier har også vist at linfrøolje styrker immunforsvaret og kan forebygge kreft og hemme svulstvekst. Dette skriver mediet RTL.

I tillegg kan kroppen vår omdanne alfa-linolensyre til langkjedede omega-3-fettsyrer som dokosaheksaensyre (DHA) og eikosapentaensyre (EPA) i små mengder. Disse støtter også hjertefunksjonen, stabiliserer blodfettet og bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon. De fremmer også synet.

Disse næringsstoffene gjør linfrøolje så verdifull og effektiv:

  • Omega-3 fettsyrer: De umettede fettsyrene er viktige for kroppen. De regulerer hormonproduksjonen, beskytter mot infeksjoner og bygger cellemembranen. De sikrer også god hjertefunksjon, kan forbedre synet og hjernefunksjonen og lindre betennelser. Siden kroppen ikke kan produsere dem selv, må vi innta dem gjennom kosten.

  • Vitaminer: Linolje inneholder i tillegg til vitamin A en god dose vannløselige vitaminer som B1, B2, B6 samt fettløselige varianter som C, D, E og K. Disse næringsstoffene hjelper til med beindannelse, sårheling og gjøre huden mer elastisk. Vitaminblandingen har også positive effekter på nervesystemet og immunsystemet.

  • Antioksidanter: Beskytter mot frie radikaler som produseres i kroppen gjennom UV-stråling eller røyking. Frie radikaler kan forverre hudsykdommer og påvirke hjernens funksjon. Linfrøolje hjelper til med å bekjempe frie radikaler.

Fisk har lenge vært ansett som den største kilden til essensielle omega-3 fettsyrer, men inneholder betydelig mindre umettede fettsyrer per porsjon. 100 gram sammenlignet med linolje. Linfrøolje er også populær blant vegetarianere og veganere.

Kald- eller varmpresset: Hvilken linolje er best?

Oljen fra linfrø har en nøtteaktig, lett bitter aroma. Du bør velge kaldpresset olje, da verdifulle næringsstoffer blir ødelagt ved høyere temperaturer. For maksimalt utbytte av næringsstoffer, velg ufiltrert og kaldpresset linolje i økologisk kvalitet.

Linolje kan enkelt integreres i det kalde kjøkkenet. Bruk den i dressinger og sauser eller spis den vanlig. Linolje er også godt som tillegg til kvark, som du kan nyte alene eller sammen med kokte poteter.

Kombinasjonen med protein gjør fettet lettere for kroppen å absorbere og fordøye. Noen anbefaler en spiseskje linfrøolje i müslien din om morgenen. Om du tar linfrøolje morgen, middag eller kveld er en smakssak.

Du bør aldri varme linolje da det kan dannes skadelige transfettsyrer. Ved oppvarming brytes de verdifulle omega-3 fettsyrene ned, og oljen mister sin helsefremmende effekt. Det er imidlertid ingenting i mot å tilsette linolje i varme retter etter koking.

Hvorfor du alltid bør oppbevare linfrøolje i kjøleskapet eller fryse den

På grunn av det høye innholdet av umettede omega-3 fettsyrer er linfrøolje relativt lett forgjengelig. Siden oksygen og varme forkorter holdbarheten, bør du kjøpe fersk linfrøolje på mørke glassflasker og oppbevare i kjøleskapet. Feilaktig lagret linolje kan selvantenne.

Du bør også bruke kaldpresset, uraffinert linfrøolje innen seks til åtte uker. Kjøp små flasker på maks 500 milliliter og kjøp fersk olje oftere. For å forlenge holdbarheten kan linolje fryses. Det påvirker verken smak eller kvalitet.

Siden oljen ikke utvider seg når den fryses, kan du trygt sette flasken i fryseren. Dermed varer linoljen i omtrent seks måneder. Når linfrøolje smaker fiskeaktig eller harskt, bør du slutte å bruke den.