Ernæringsfysiolog avslører: Spis karbohydrater uten å gå opp i vekt med disse tre kombinasjonene

27/04/2024 20:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange lever under troen på at karbohydrater er lik vektøkning.

Mange lever under troen på at karbohydrater er lik vektøkning. Det er derfor karbohydrater har blitt utskjelt og noe man bare nærmer seg når man vil ha et "usunt måltid".

Men nå roper en ekspert: blir du feit av å spise karbohydrater?

"Nei," svarer Dr. Schiro, 

– Å spise karbohydrater i seg selv vil ikke få deg til å gå opp i vekt, men du må være klar over mengden, da de også bidrar med kalorier, sier hun.

WHO anbefaler å innta karbohydrater av høy kvalitet fra kilder som fullkorn, grønnsaker, frukt og belgfrukter. Det skriver Lacucinaitaliana.it

Karbohydrater er essensielle for kroppen og bør inkluderes i kosten daglig, også når du ønsker å gå ned i vekt.

En ny studie fra Harvard TH Chan School of Public Health , publisert i The BMJ, viser at etter middelalderen er et kosthold rikt på karbohydrater av høy kvalitet som fullkorn, frukt og ikke-stivelsesholdige grønnsaker assosiert med lavere risiko for vektøkning. 

Dette sammenlignes med en diett rik på raffinert mat og stivelsesholdige grønnsaker som poteter. 

Studien, som omfattet over 130 000 voksne, hovedsakelig kvinner over 50 år, understreker viktigheten av næringskvalitet fremfor kvantitet.

Ernæringsfysiolog Valentina Schirò, spesialisert i matvitenskap, påpeker at det ikke bare er mengden karbohydrater som teller, men også kvaliteten.

Hun anbefaler å velge fullkorn, da de inneholder fiber, antioksidanter og sunt fett som kan redusere opptaket og redusere risikoen for glykemiske topper, som på kort sikt kan påvirke sultfølelse, energinivå og humør; og på sikt kan øke risikoen for vektøkning og helseproblemer som hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og overvekt.

Her er tre måter å innta karbohydrater uten å gå opp i vekt:

  1. Tilsett sunt fett til frokosten: Kombiner karbohydrater med fett for å redusere absorpsjonen og øke mettheten. Fullkorn med en håndfull nøtter kan for eksempel være et godt valg.

  2. Start måltider med en salat: Spis en porsjon grønnsaker eller nøtter før karbohydratrike måltider for å bremse opptaket av karbohydrater og unngå glykemiske topper.

  3. Spis karbohydrater med proteiner til mellommåltid: Proteiner øker metthetsfølelsen og reduserer insulinsvingninger etter karbohydratinntak. Kombiner for eksempel kjeks eller brød med ost.

Ved å følge disse tipsene kan du nyte karbohydrater uten å bekymre deg for vektøkning samtidig som du støtter hjerne- og kroppsfunksjonen.